ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Joan Tomàs i Parés: músic de tot cor

Joan Tomàs i Parés: músic de tot cor

Classificació temàtica: Sense classificar


Músic de tot cor: Joan Tomàs i Parés (1896-1967)

Liliana Tomàs i Roch (coord.).

Departament de Cultura de La Generalitat de Catalunya, 2024. 188 pàgs.

ISBN: 978-84-10144-13-2

Departament de Cultura de La Generalitat de Catalunya

Gràcies a la implicació del Departament de Cultura de La Generalitat de Catalunya, aquest llibre s’afegeix als diversos volums que els darrers anys han restituït el relleu històric i musical del pedagog, compositor, director i folklorista Joan Tomàs i Parés (1896-1967). Particularment, en les seves missions per a l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, algunes acompanyat pel seu amic Joan Llongueres i Badia per diversos indrets de la geografia catalana. Tot plegat s’ha promogut en ocasió del centenari de la iniciativa endegada el 1922 i finançada per Rafael Patxot, alhora que per l’exposició sobre el 125è aniversari del naixement de Joan Tomàs durant el 2021, de la qual la recent monografia en pren el títol i en plasma la dimensió com a proactiva figura del context musical català de l’època.

En aquest sentit cal lloar la tasca de Liliana Tomàs i Roch que ha condensat la trajectòria del seu incansable avi a la manera d’índex de contingut, amb un tractament esquemàtic de cada faceta i els punts més significatius com a guia fonamental sobre cada faceta en què va destacar. Sota aquests paràmetres queden reflectits els seus mèrits com a instrumentista, com a sotsdirector de l’Orfeó Català, com a folklorista i etnomusicòleg, com a conferenciant (sobre pedagogia, música popular, música catalana i les seves personalitats i entitats, així com alguna versada en el gran repertori); i, també, com a compositor que, més enllà de 130 harmonitzacions de cançons populars, va llegar un centenar de peces escrites majoritàriament per a cor a diverses veus amb acompanyament (piano, orgue, harmònium), per a piano, cobla, música de cambra i alguna peça orquestral i escènica.

Tota aquesta gran tasca documental queda molt ben exposada tant en l’estructura com en el grafisme seguint la tipologia d’un llibre-catàleg útil i àgil, ja sigui en favor d’una consulta puntual com d’una prospecció més detinguda. A més, incorpora una vessant interactiva gràcies a diversos QR que condueixen a vídeos del canal de YouTube obert sobre el mestre Joan Tomàs dedicat a la difusió d’arxius de concerts, àudios a l’estil de documental i altres suports pedagògics. Amb aquests al·licients es rebla la voluntat de posar a l’abast de tothom aquests materials presentats amb una riquesa visual i un acurat desplegament de fotografies, cartells, programes de concerts i notícies amb obres seves constitueixen una atractiva part essencial d’un volum que també reuneix la versió traduïda en castellà, a l’anglès i a l’occità.



Albert Ferrer Flamarich

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet