ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Giravoltant el Giravolt

Giravoltant el Giravolt

Classificació temàtica: Òpera i sarsuela


Giravoltant al maig
Manuel Capdevila Font
Al voltant de Toldrà Núm. 1

Característiques tècniques
Mides: 21 x 29,7 cm, vertical

Enquadernació: Rústica

Nombre de pàgines: 252

ISBN: 979-84-16623-64-8

Dinsic

El gruix d’aquest llibre, i la seva raó de ser, són les cartes que van escriure a tres bandes el poeta Josep Carner, el músic Eduard Toldrà i Manuel Clausells, activista i gestor cultural, avant la lettre, al voltant de la gestació del que acabaria esdevenint El giravolt de maig, òpera còmica amb lletra del primer i música del segon, veritable emblema de l’ortodòxia noucentista.

Més enllà dels mers fets relacionats amb el procés creatiu de l’equip, emergeix el rerefons de la relació d’amistat, salpebrat amb aspectes personals i tafaneries del món cultural d’aquells anys de viva activitat amb un estil pulcre i ressegit d'un profund sentit de l’humor permanent, matisat amb una fina ironia o, en paraules del músic, ‘enjogassat refinament’. La intensitat dels escrits es concentra als mesos estivals, quan Toldrà marxava a Cantallops, a l’Alt Empordà, d’on era la seva esposa, Maria Sobrepera, on va tenir lloc la gènesi creativa musical d’aquesta obra, l’estiu de 1927, entre la taula de pedra del bosc de can Cases, rodejada de les vinyes de l’actual celler Vinya dels Aspres, gestionat pels descendents del músic, i el piano Parsifal, conservats ambdós fins avui dia. Com assegura Narcisa Toldrà, filla del compositor, aquesta és una obra de Cantallops.

El text de Manuel Capdevila i Font, fill de Manuel Capdevila i Rovira, amic de Toldrà, és fruit d’una llarga i exhaustiva investigació sobre el procés creatiu, autèntic making off, que comença amb l'espurna de la idea el 23 de gener de 1927, en una sessió dedicada a Carner de la sèrie ‘Els poetes i els músics’ dels Concerts blaus, fins l’octubre de 1928 en què s’estrena l’obra al Palau de la Música Catalana de Barcelona.

La investigació, centrada en la relació epistolar entre 1926 i 1935 dels protagonistes, aporta a més, una sensacional quantitat de documentació que palesa la riquesa i profunditat de l’efervescent activitat cultural catalana d’aquells anys: en aquesta part hi trobem des de la relació de totes les representacions de l’obra, els programes, repartiments, imatges, els enregistraments, ... així com un interessant annex sobre el projecte d’una segona òpera que finalment no va reeixir. 

Aquest llibre és el primer d'una col·lecció de 7 llibres 'Al voltant de Toldrà' que s'aniran publicant per part de Dinsic.



Ignasi Albors

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet