Parlant de música. Vincles entre música i llengua.
Margarida Hervás
Vibop Edicions, Alella, 2020. 40 pàgs.
ISBN: 978-84-120309-2-1.
Vibop Edicions
Una de les tendències i modes editorials sobre disciplines humanístiques i artístiques rau en el mostrari d’un nombre –sovint- elevat de qüestions essencials al voltant d’una matèria, repartides en diversos capítols específics. Alguns llibres d’aquest caire són més sintètics. D’altres cauen en una exposició insulsa, parcial o redunda en banalitats, ja siguin de fons o de forma. El que la lingüista Margarida Hervás dedica a alguns vincles entre música i llengua catalana publicat pel jove segell Vibop Edicions no peca d’aquests trets i resulta tan amè com condensat.
Fruit d’unes intervencions al magazine Tots els matins del món a Catalunya-Música, es tracta d’ un opuscle repartit en 26 capítols brevíssims i substanciosos, que trasllueixen l’encuriosiment propi de lingüistes alhora que el desperten en el lector. I, com a bon calaix de sastre, inclou una mica de tot: etimologies, terminologia i altres qüestions lèxiques i semàntiques; a més de curiositats diverses (històriques, sobre instruments,...) amb un punt agraït de imprevisibilitat i enginy reflexiu, per exemple, quan enllaça idees amb humor i en apartats on enllaça expressions i locucions (ús de tocar, cantar, ballar,...). El to és rigorós, clar i empra una redacció planera i allunyada de la vacuïtat i inexactitud de part de la divulgació musical recent. Especialment, en llibres de personalitats mediàtiques i per a poc iniciats.
L’edició revela la voluntat de trobar una línia particular tant en el contingut i la temàtica com en el format: mida de butxaca, poques pàgines i amb una estètica simple i austera per a un d’aquells llibres que només tenen cabuda en editorials petites; de les que també ofereixen una dinamització i diversificació del sector. Aquest fet reforça la necessària riquesa i accessibilitat d’aquesta mena de manuals, el reduccionisme i essencialisme dels quals no disminueix la seva vàlua i utilitat específiques, tant per a professionals, estudiants i públic melòman en general. Precisament aquesta és la seva finalitat.