ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

El lied romàntic alemany

El lied romàntic alemany

Classificació temàtica: Recital vocal i lied


El lied romàntic alemany.

Antón Cardó.

Alianza Música. Madrid, 2017, 513 pàgs.

ISBN:978-84-9401-835-0.

Alianza Música

Amb una prosa àgil, abundosa en incursions estètiques, històriques i una anàlisi musical assequible, el pianista i especialista en lieder Antón Cardó signa El lied romántico alemán per Alianza Música. Es tracta d’una eina desigual en l’enfocament dels compositors tractats però molt útil, ben documentada i altament fiable esdevinguda en una nova referència actual en llengua espanyola sobre la matèria. En clau divulgativa, és clar.

L’autor aborda el gènere en tretze capítols -la majoria monogràfics- i dos memorables apèndixs sobre la figura del pianista acompanyant i sobre la veu en el lied. No obstant, l’atenció dispensada a cada compositor sembla revelar les preferències de Cardó: gairebé 200 pàgines Schubert i set per a Wagner, de qui la seva minsa producció apareix més detallada que qualsevol lieder i duos del prop del centenar que va compondre Mendelssohn en les úniques sis pàgines que li dedica. Un altre cas flagrant és el de Mahler on Um mitternacht és l’únic lied que rep una anàlisi formal semblant a altres compositors. La resta del capítol es centra en la gènesis i circumstancies històriques o sentit poètic. Em canvi Richard Strauss, amb un major nombre de cicles de cançons i lieder aïllats rep un tracte més ortodox des de la perspectiva formal i musical. A partir d’aquí molts retrets són secundaris per a un treball meritori, amb puntuals incursions erudites sense pedanteria, però desequilibrat en raó de l’esmentada disparitat metodològica i l’enfocament seguits. En conseqüència queden com a baluard indispensable els capítols sobre Schubert, Schumann, Brahms i Wolf; alhora que els apartats citats breument sobre les escoles berlinesa i vienesa, i el pas del volkslied al kunstlied. Incloure un capítol sobre Carl Loewe, la ingent integral del qual està enregistrada en 21 discs pel segell alemany CPO, hauria omplert les expectatives de molts melòmans i estudiosos indiferentment de l’extensió dedicada.

Al llibre li manquen les fonts bibliogràfiques en el desenvolupament del text exposades en notes a peu de pàgina, especialment per a extractes i cites. Un fet que segurament es deu més a les directrius de l’editora que als criteris de l’autor. No deixa, però, de complir els objectius en aquesta nova col·lecció batejada com a Biblioteca bàsica que Alianza Música ha comercialitzat els darrers anys. Sens dubte, aquesta monografia salva l’absència d’innumerables referències bibliogràfiques específiques de rellevància internacional versades tant en lied en general com en la producció dels autors analitzats. En aquest sentit és un complement idoni a la traducció publicada per Akal el 2016 d’ El ciclo de canciones de Laura Tunbrigde. 



Albert Ferrer Flamarich

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet