ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

L'experiència de l'òpera

L'experiència de l'òpera

Classificació temàtica: Òpera i sarsuela


La experiencia de la ópera

Paul Henry Lang

Alianza Editorial. 2011 (426 pàgs). Reedició.

ISBN: 978-84-206-6469-9 

Alianza Editorial

La tasca d’Alianza Editorial en la difusió de bibliografia musical estrangera i puntualment espanyola mereix elogis, encara que alguns dels títols editats darrerament no siguin tan suggerents com els clàssics que han configurat el seu ample catàleg. Un exemple és La experiencia de la ópera de Paul Henry Lang que apareix al mercat com la reedició del volum comercialitzat el 1983 també per la mateixa empresa, en traducció de l’original anglès The experience of opera.

Es tracta d’un recull de textos i articles del crític nord-americà publicats al New York Herald Tribunen entre 1954 i 1963. Pel lector actual són assajos més suggerents per una idea concreta o una manera d’expressar-la que no per l’aportació de conjunt. A més són textos condicionats pel públic i l’activitat d’aquells anys, en especial el Metropolitan de Nova York. Es justifica així l’esterilitat dels capítols dedicats a Rossini, Bellini i Donizetti, Flotow i Nicolai, just abans de la Donizetti Renaissance i de la gran onada de revitalizació del repertori belcantista decimonònic. Per tant, aquesta no és una història de l’òpera i les seves variants, tot i incloure apartats sobre l’opereta i l’òpera americana. No hi ha referències a la Cammerata Florentina, a l’òpera durant el Barroc, a la tragédie lyrique o a John Adams. Un altre aspecte a matisar és l’afirmació que Gluck no va deixar empremta en la primera escola vienesa. Tanmateix pel capítol on s’aborden les dificultats de cantar en idiomes no nadius i de traduir -o no- les obres a l’anglès: és una síntesi sobre la qüestió, l’esterilitat de la qual deu més al pas del temps que al potencial de la reflexió. En conseqüència aquesta reedició era innecessària i reincident. Només en la vessant divulgativa més generalista pot complementar a la Breve historia de la ópera de Jesús Trujillo o al Sobre la ópera de Bernard Williams, ambdós títols a Alianza Editorial.

Finalment, l’apèndix discogràfic el signa el reputadíssim crític i analista Arturo Reverter que ofereix una selecció amb comentaris concisos i orientatius dels títols assenyalats. Cal referir l’absència d’errates significatives i la més que notable traducció de Juan Mion Toffolo -revisió de Regina Lela-. Malauradament no s’han inclòs dades biogràfiques sobre els autors.



Albert Ferrer Flamarich

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet