ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Reflexions de Pau Casals: un clàssic reeditat

Reflexions de Pau Casals: un clàssic reeditat

Classificació temàtica: Sense classificar


Reflexions de Pau Casals

Albert E. Kahn

Antoni Bosch Editor. Barcelona, 2011 (312 pàgs.)

ISBN: 978-84-95348-81-4

Antoni Bosch Editor

Recomanat per Catclassics

La bibliografia sobre Pau Casals és extensa i en diversos idiomes –català, castellà, anglès i francès- amb prop d’una desena de títols referencials, la majoria fora de catàleg. Per la seva publicació relativament nova els únics localitzables –i també cridats a esdevenir un clàssic- són Pau Casals. Escrits i discursos: Pau, pau i sempre Pau en l’edició catalana de Josep Maria Figueres (Angle Edicions, 2010) i Las suites para violonchelo. En busca de Pau Casals, Bach y una obra maestra d’Erich Siblin (Turner, 2010) en castellà. A aquestes dues cal afegir-hi la reedició catalana de Joys and sorrows (1970) d’Albert E. Kahn que l’editorial Antoni Bosch va publicar el 1977.

L’editorial catalana commemora d’aquesta manera dues efemèrides. Una és el quarantè aniversari de l’estrena de l’Himne de l’ONU i l’actuació de Casals a les Nacions Unides amb la històrica referència a Catalunya com a nació anterior a la Comunitat Europea en el seu sentit civil. L’altra data és el cinquantè aniversari de la segona actuació de Casals a la Casa Blanca durant el mandat Kennedy –la primera fou el 15 de gener de 1904 davant el president Theodore Roosevelt-.

El relat parteix de les paraules de Casals però l’estructura i determinació del contingut de Kahn, que va optar per escriure el text en primera persona facilitant l’empatia entre el lector i l’artista. El text és molt fluid, planer i reflecteix la fonda dimensió social de bona part dels projectes amb què Pau Casals va inundar tant la societat catalana com l’estrangera: des de la fundació de l’Orquestra Pau Casals i l’Associació Obrera de Concerts al Festival de Prada o el de Puerto-Rico, sense oblidar les quantioses recitals i concerts en benefici dels exiliats i desvalguts. És, doncs, un retrat dibuixat pels seus records i les seves observacions que emfasitza el cantó humà i noble d’una personalitat polièdrica, brillant i, per damunt de tot, sempre fidel a les seves conviccions. Un exemple de ciutadà que va engrandir Catalunya i que va demostrar una vocació filantròpica que el posicionava com l’artista al servei de la comunitat.

Particularitats de l’edició

L’edició és atractiva: lletra de cos fàcilment llegible, cobertes dures, faixa exterior i un paper més fi que la de 1977. Només s’ha variat el títol i la fotografia de la pàgina 81, ara inserida en un oval. El text és idèntic. Si a l’edició de 1977 una semblança biogràfica sobre l’autor tancava el llibre, a la de 2011 s’hi troba una fotografia de Pau Casals en la segona actuació a la Casablanca el 13 de novembre de 1961, i no de 1963 com erròniament s’indica al peu de la fotografia. En conseqüència s’ha desestimat oferir un perfil sobre el periodista i fotògraf nord-americà Albert Eugene Kahn (1912-1979) que, com Casals, també va ser un fervent lluitador anti-feixista. Tampoc s’ha inclòs un índex cronològic de la vida de Casals, tant necessari metodològicament com per la quantitat de vivències.



Albert Ferrer Flamarich

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet