Glosario de instrumentos musicales
José Luís Rozemblum
Akal, 2011 (510 pàgs.)
Ediciones Akal
El segell Akal és una de les més prestigioses editorials espanyoles amb una col•lecció musical nodrida. El seu catàleg s’ha ampliat amb aquest extens glossari que és una magna enumeració d’instruments musicals de totes les èpoques i cultures. Es tracta d’un compendi que deu molt al desenvolupament de l’etnomusicologia i que suma més de 20.000 entrades.
La seva exposició és simple i pretén ser útil com a eina de consulta ràpida a la màxima varietat de públic. Per això, la transcripció dels noms ha patit una transliteració fonètica i alfabètica. En el cas dels instruments en cultures àgrafes s’han inclòs entrades dels termes habituals. A més hi ha una taula d’equivalències fonètiques. En els criteris de definició, les entrades comencen per la concreció del tipus d’instrument (aeròfon, cordòfon, membranàfon, etc) o instrument-tipus (nom d’un altre instrument de característiques semblants: Katedawuro-tambor) seguit de la seva pertinència geogràfica o ètnica, a la qual poden sumar-se puntuals i breus detalls de construcció i la seva vinculació a grups, gèneres o estils musicals.
No obstant, el llibre peca de manca de varietat i quantitat d’imatges i dades que haurien completat el contingut. Una mica més de cura en la descripció de les peces (dimensions, materials) i el seu ús haurien arrodonit una percepció més detallada del contingut. En resum, l’oferta dista de constituir un diccionari enciclopèdic, una opció potser més interessant, però constitueix un manual sintètic en edició de butxaca i amb poca competència en el mercat.