ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Lux Feminae 900-1600

Lux Feminae 900-1600

Classificació temàtica: Música sacra


Lux Feminae 900-1600
Montserrat Figueras, Tina Aagaard, Arianna savall, sopranos
Begoña Olavide, mezzosoprano
Laurence Bonnal, contralto
1 CD. 71 min.
 

Alia Vox

Lux Feminae és d'aquella mena de discs que no poden mancar a cap biblioteca musical. És un homenatge a la Dona com a tal i a la seva història. Montserrat Figueras ha fet aquesta deliciosa tria basant-se en set aspectes de la dona de l'antiga Hespèria, de l'Edat Mitjana i del Renaixement: el místic, el sensual, el maternal, l'amorós, el del plany, el festiu i el de la saviesa. Aquest disc magistral té forma cíclica: comença i acaba amb el "Flavit auster” del Códex de las Huelgas del segle XIII, una peça molt cromàtica on es poden distingir moltes tonalitats. Està cantada excel•lentment a capella per totes les components, de manera que formen una melodia harmoniosa i molt bella que fa que sentim com si ens elevéssim cap els cels. Aquesta sensació la sentim també en moltes altres peces, com per exemple, a "Judicii Signum” (Versió anònima cordovesa del segle X), en la qual la melodia, gairebé màgica, ens transporta a una escolta meditativa d'un relat còsmic i sagrat; o a Alma, buscarte has en Mí de Santa Teresa de Jesús. Ens parla de l'ànima. La música és feta amb la tècnica de la contrafacta, adaptant la música del villancet "Dama, mi grande querer de Moxica” (Cançoner de Palau).

En aquest disc també hi trobem peces d'amor cantades amb gran emoció. És el cas de la jarcha "Gar kom lebare dha al-ghaiba” que, a banda de parlar de l'amor per un ésser estimat, ens parla també de la seva absència. Aquí, com en totes les peces, el timbre de la veu de Montserrat Figueras és, senzillament, exquisit. La peça "Hal sabil likhalwa maa As-Samar” és d'un to semblant. Si m'ho permeten, els diré que aquesta és una de les meves favorites. La tessitura de la veu de Montserrat Figueras conjuga a la perfecció amb la melodia àrab. És una cançó d'amor de la princesa Um Al Kiram, filla del rei àrab al-Mutàssim d'Almeria, del segle X, per a As-Samar, fet desaparèixer pel seu pare. A "Ondas do mar” trobem una magnifica interpretació d'aquesta "Cantiga de Amigo”. És de les millors que he sentit mai, sinó la millor! Cançó d'enyor del ésser estimat, que és lluny. La música recorda el mar.

De cançons de malmaridada també en trobem, en aquest disc tan complet. La primera que trobem és "Estat ai en greu cossirier”, de la comtessa Beatritz de Dia, amb música de Ramon de Miraval (segle XIII). Està escrita en trobar leu i transmet una gran tristesa i dolor. També el villancet "Soleta so jo aci”, de Bartomeu Cárceres, cantada amb una mica de picaresca, ja que és una dona malmaridada que espera l'amant mentre el marit és fora. Semblant a aquestes, però d'un to diferent és el villancet "Niña y viña”, que ens parla de la transformació de la nena a dona i de la pèrdua de la virginitat, simbolitzada per la viña. "Aurtxo txikia negarrez” és una cançó de bressol basca, cantada amb molta tendresa. És estrany que aquesta peça no aparegués al compacte ja editat Ninna Nanna.

Acabarem el nostre comentari amb els dos planys presents en aquest disc formidable. Primerament, tenim el "Plany d'Estelina”. Era una jueva de Girona conversa al cristianisme i condemnada a mort pel tribunal de la Inquisició. La melodia sefardí és d'una gran bellesa i transmet una gran pena i dolor. La veu de Montserrat Figueras fa que augmenti aquesta sensació de dolor, ja que ella mateixa sent aquest dolor i sap transmetre'l d'una manera molt sàvia. I, la "Saeta antigua”, que parla de Crist pujant al Calvari amb la Creu al cim. Com tota bona saeta, és esfereïdora, et posa literalment els pèls de punta. La Sagitta, tal i com es coneix en llatí, fereix el cor de qui l'escolta.

Només dir que no esperin ja més a gaudir d'aquest disc superb. Cal estar a l'aguait davant novetats com aquesta.

Dolma Martínez i Moreno
 



Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet