Messa a 5 Voci del Sigr. Giovanni Battista Pergolesi
Musique napolitaine des archives portugaises
Ensemble Turicum
L. Alves da Silva i M. Weibel
K617 2004
K617
De Pergolesi sempre recordo que fa ja anys vaig llegir que des de ben aviat van quedar clares dues coses: que es tractava d'un geni i que malauradament viuria poc. Malgrat els poc més de vint-i-sis anys de vida (1710-1736), menys que Mozart i Schubert, i només superat en brevetat pel basc Arriaga (que en va viure vint!), va escriure un important nombre d'obres dues de les quals han adquirit un notable reconeixement per part de la història de la música. Són l'Stabat Mater i l'òpera bufa ‘La serva padrona' emparentada pel que fa al seu ambient amb el ‘Così fan tutte' de Mozart.
A la cort portuguesa del XVIII la influència de la música italiana era evident. Els successius reis Joao IV i V, José I, Maria I i Joao VI van anar acumulant un important arxiu d'obres musicals de l'època però un seguit de desgràcies (un important terratrèmol el 1755 i diferents incendis) semblava que havíen fet desaparèixer per sempre més aquests tresors.
Aquest CD de K617 però ens ofereix una mostra variada de les obres contenides en aquests arxius i que ens permet redescobrir-ne la seva qualitat. Les més destacades són la Missa a cinc veus de Pergolesi i el Te Deum d'Antonio Gallassi que s'acompanyen de la Simfonia ‘Il Demetrio' de Leonardo Leo i d'un Trio de David Perez, autors aquests darrers gairebé desconeguts.
L'Ensemble Tericum és una peculiar formació creada i dirigida per Luiz Alves da Silva que es dedica a la difusió de la música colonial brasileira del segle XVIII amb criteris històrics i que es nudreix d'importants solistes experts en els repertoris poc coneguts que han treballat amb formacions de reconegut prestigi com Hespèrion XX de Savall, l'Ensemble 415 de Chiara Banchini o el Concert Köln.