ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Verdi y Wagner: enregistraments recomanats

Verdi y Wagner: enregistraments recomanats

Classificació temàtica: Òpera i sarsuela


Verdi y Wagner, sus mejores grabaciones en DVD y CD

Blas Matamoro, Fernando Fraga y Enrique Pérez Adrián

Alianza Editorial. 2013 (457 pàgs.)

IBSN: 978-84-206-7589-3

Valoració: **

 

Alianza Editorial

A excepció d’alguna reedició com la necessària d’ Introducción a la música d’Otto Karolyi –pel seu caràcter sintètic, rigorós, accessible i comercial-, Alianza Editorial no ha ampliat substancialment el seu catàleg musical durant el 2013. El bicentenari Verdi-Wagner o el centenari de Britten -¿cal mencionar el tricentenari de  Domènec Tarradelles?- no han motivat una ampliació de títols fonamentals absents encara en llengua castellana i, per descomptat, catalana. Un aspecte que d’altres competidores del gremi sí han contemplat. Tot i així, Alianza Editorial ha encertat a l’encàrrec d’un volum actualitzat amb els enregistraments de Verdi i Wagner. La feina l’han realitzat dos dels grans especialistes en la matèria com són Fernando Fraga i Enrique Pérez Adrián, coneguts musicògrafs de l’ambient madrileny. Dos autors que l’any 2001 ja van oferir Los mejores discos de ópera per a la mateixa editorial.

Tanmateix el present té alguna cosa de lògic refregit alhora que complementari. La part bona rau en l’extensió del comentaris en DVD o en la presentació per separat del títols reelaborats en el corpus verdià. Per exemple: les gravacions d’ Stiffelio i Aroldo apareixen independentment; així com també se separen la versió francesa de 1867 de les italianes de 1884 i 1886 de Don Carlo. No obstant, els títols esmentats a l’anterior monografia i, especialment Nabucco, del qual el llistat discogràfic no ha incorporat cap registre oficial –ni pirata de qualitat-, es remeten al volum del 2001 sense cap comentari significatiu. En conseqüència, si el lector no té a l’abast el referit compendi només podrà consultar el llistat discogràfic annexat al final. Cal agrair l’ordenació cronològica i no alfabètica del títols, així com un resum del repartiment ideal per a cada òpera a la manera d’alineació esportiva de gala.         

En el cas de Wagner no es comenten les dues primeres òperes que tenen més gravacions en CD que les de Sawallisch com diu Pérez Adrián. La Guía Wagner (Guías Scherzo Península) del Angel Fernando Mayo –segona edició, maig del 2001- inclou quelcom més que les del citat esmentat director. D’altra banda, assumint la diferencia de títols i variants de cada compositor, així com el major nombre d’enregistraments verdians, sorprèn la desproporció de l’espai destinat als compostiros: l’italià  gaudeix de 370 pàgines mentre que l’alemany en té 59. Aquest fet s’accentua amb uns gairebé telegràfics i menys suggerents redactats per els últims títols wagnerians que els de Los mejores discos de ópera. 

En resum es tracta d’una eina de consulta, més interessant per l’actualitat i comentari de les gravacions amb DVD que per la visió general del panorama editat. El llenguatge es val de l’argot propi del gremi però resulta molt assequible, més per la qualitat narrativa que per la descriptiva de les valoracions. No hi falta una introducció de cada títol i la fitxa tècnica. Tot això s’endreça amb un breu pròleg d’en Blas Matamoro, un altre dels admirats analistes i crítics espanyols, que repassa l’essència de l’obra verdiana i wagneriana com antítesi i analogia d’una època. No obstant, cal preguntar-se si al marge d’augmentar lleugerament els costos de producció i el gruix del volum, Britten no s’hauria pogut incloure en un compendi tan comercial, accessible i actualitzat com aquest. Segurament sí atès el nombre molt més reduït de referències, la majoria en DVD. Més greu és que el compositor britànic segueixi sense una referència bibliogràfica fonamental en castellà.

 



Albert Ferrer Flamarich

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet