ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El cant dels ocells des d'Estocolm

1/2/2012 |

 

Concerts d'arreu del món transmesos a través de les ones ens transporten i ens sorprenen constantment, com ara el que ens va arribar recentment a través de la Ràdio Sueca, un dels concerts d'intercanvi de la UER. Era un directe que vam transmetre diferents emissores conjuntament i que ens portava la interpretació del violoncel·lista Truls Mork des de la Berwaldhallen d'Estocolm, dins de la temporada de la l'Orquestra de la Ràdio Sueca. Després de la brillant interpretació del Concert per a violoncel i orquestra de Dvorák, aquest intèrpret noruec ens va sorprendre amb un bis, que no ve ser altre –ni més ni menys- que El cant dels ocells, la cançó tradicional catalana que Pau Casals va fer tan popular i va convertir en missatge de concòrdia i fraternitat. Moments com aquest viscuts a través de la ràdio, en directe, són plens d'intensitat i donen sentit a l'activitat que com a servei públic ens pertoca, d'acostar valors i cultura musical a la nostra societat.

Ens fa sentir especialment satisfets poder transmetre aquests concerts, com els que aquest mes de febrer arribaran també a través de la xarxa d'emissores associades a la UER, i també ens satisfà la nostra aportació, que en el darrer any ha fet sonar a Europa i al món un centenar de concerts enregistrats als auditoris i sales de concerts de Catalunya, amb una presència destacada d'autors –compositors i intèrprets- catalans. Aquests concerts que hem posat a disposició de la xarxa UER han rebut 520 peticions, i tot plegat situa la nostra contribució en la posició número 13 d'entre un total de més de 80 països participants.

Aquest any, que per a Catalunya Música és de 25 aniversari, farem especial esment a l'obra de compositors que aquest any també són especialment recordats. Les efemèrides del 2012 ens faran acostar una vegada més a la música de Xavier Montsalvatge i Eduard Toldrà, però també a les obres de Frederic Mompou –que ens va deixar malauradament l'any 1987, el mateix any que engegàvem les emissions a la nostra antena-, i a les composicions de Ricard Lamote de Grignon, Manuel Blancafort i Manuel Oltra, entre d'altres. Músics nacionals i d'altres països que recordem en els seus respectius aniversaris.

Un gran músic universal que volem recordar i que fa ben poc que ens ha deixat és el clavecinista i director holandès Gustav Leonhardt, un músic que per a diferents generacions ha estat tot un referent en la descoberta del repertori de la música antiga i de la interpretació amb criteris històrics. A Catalunya Música el recordem a través de les pàgines de la nostra revista, no només en l'edició de la portada, sinó també en l'article central que signa Joan Vives, que també ens obsequiarà amb un programa especial d'El gran segle, el 18 de febrer. A més, el programa Impressions, que condueix i presenta el mateix Vives, dedicarà tota una setmana completa d'aquest mes a Gustav Leonhardt.

Àlex Robles Fitó
Catmúsica

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet