La GIO, la nova Orquestra Simfònica de les Comarques Gironines, debutarà el 5 de febrer a l'Auditori de Girona amb quatre ‘padrins' i la direcció de Marcel Sabaté.
Amb la voluntat de “ser l'orquestra de prestigi que representa les terres gironines”, neix la Giorquestra, o simplement la GIO, la nova Orquestra Simfònica de les Comarques Gironines, que debutarà el diumenge, dia 5 de febrer, amb un concert a l'Auditori de Girona (19 h), amb preus populars –ja estan a la venda les entrades, a 20, 15 i 10 euros, a Servicaixa i la resta de canals de l'Auditori– i quatre padrins musicals: les cantants Nina i Gemma Coma-Alabert, el pianista Albert Guinovart i el tenora Jordi Molina, que actuaran desinteressadament amb l'orquestra per donar suport a un projecte que “vol omplir un buit musical a les comarques gironines” i donar més opcions i sortides professionals a tota una sèrie de músics “de primer nivell”. Entre els músics que participen en aquesta iniciativa, hi ha professors del Conservatori de Girona i de l'Escola Superior de Música de Catalunya (Esmuc), joves músics que han estudiat el grau superior i ara estan completant la seva formació en altres països, instrumentistes estrangers que viuen i treballen aquí i, amb la vocació de crear planter, també alumnes de música gironins d'un cert nivell. La GIO és una iniciativa dels germans Marcel Sabaté –director musical– i Jaume Sabaté, responsable de màrqueting de la nova formació, que té el suport de la Generalitat, la Diputació de Girona, l'Ajuntament de Girona i diversos patrocinadors privats. L'orquestra es presentarà amb una formació de 42 músics, que es trobaran per assajar intensivament a l'Auditori els primers dies de febrer, però la idea és que aquesta sigui una orquestra versàtil que pugui actuar també amb formacions més reduïdes i programes diferents per adaptar-se a un circuit format, en primer lloc, per capitals de comarca i municipis grans de les comarques gironines, i més endavant també per altres capitals catalanes i festivals d'arreu del país.
“El nostre objectiu no és fer cent concerts a l'any, sinó oferir produccions de qualitat”, afirma Marcel Sabaté i Reixach (Tortellà, 1970), que actualment també és el director titular de la Cobla Simfònica Catalana, l'Orquestra de Cambra de la Garrotxa, la Cobla Ciutat de Girona, la Cobla Ciutat de Vic i la cobla de l'Esmuc. “Ha estat fàcil entusiasmar els músics i implicar-los en el projecte, que neix en un moment tan difícil. El que volen els músics és tocar. Per això hem aconseguit que a la presentació vinguin músics provinents d'Alemanya, Holanda o Suïssa. I encara hi ha gent que ens truca per afegir-se a l'orquestra”, explica Marcel Sabaté, que, juntament amb el seu germà, subratllen la bona recepció que ha tingut la GIO entre les institucions, tot i la crisi i les retallades. “Creiem que ha estat així perquè els hem presentat un projecte ben pensat i de qualitat”, afirmen.