5/12/2011 |
L'Auditori de Girona dedica un concert al compositor.
Joan Guinjoan fa 80 anys i per celebrar-ho l'Auditori de Girona li fa un regal molt ben embolicat. Tres solistes d'Ensemble Intercontemporain interpreten aquest vespre la seva obra Passim-Trio.
Tres solistes de la formació francesa Ensemble Intercontemporain, fundada el 1976 pel compositor Pierre Boulez, interpretaran per primera vegada una obra de Joan Guinjoan en un programa compartit amb dos compositors catalans, Robert Gerhard i Hèctor Parra. "Des de l'Auditori de Girona, el seu director artístic, Víctor Garcia, ha convidat una de les millors formacions del món a dibuixar un retrat generacional de la música catalana del segle XX, amb un compositor ja mort, Robert Gerhard, un de vell, que sóc jo, i un de jove, Hèctor Parra", explica Guinjoan, que el dia del seu aniversari, dilluns, ja va viure un altre concert-homenatge a Barcelona, a la Residència d'Investigadors, programa que va obrir amb Verbum (genoma in musica) i va acabar amb una de les seves obres més curioses, El diari.
Per a la trobada d'aquest vespre a l'Auditori de Girona amb el pianista Dimitri Vassilakis, el violinista Diego Tosi i el violoncel·lista Pierre Strauch, els solistes que actuaran en formació de trio, Guinjoan ha escollit el seu Passim-Trio (1988), l'única obra que ha escrit per a trio, "que ja ha fet la volta al món, tot i que no sigui fàcil aconseguir-ho".
Aquest, però, no és l'únic homenatge a un dels pares de la música contemporània a Catalunya. Guinjoan ha estat recentment nomenat com el primer compositor resident del Palau de la Música Catalana, de cara a la temporada 2012-2013. "Ho he acceptat com una cosa honorífica perquè un compositor resident és un compositor que s'està allà un any i fa una gran obra i jo només podré fer una peça curta per a l'Orfeó Català -explica-. A més, dins de la seva programació inclouran diferents obres meves, alguna per a orquestra. Al Palau hi he estrenat 14 obres, hi he actuat molt i és el lloc on després del gran Fèlix Millet, no el d'ara -riu-, han desfilat els intèrprets i compositors més importants de tot el món, o sigui que em fa molta il·lusió". A això hi afegeix l'aplaudiment a Joan Oller, director del Palau, i a Víctor Garcia, en aquest cas assessor, "per l'esperit de renovació amb què volen afrontar la nova etapa".
Però el gran homenatge a Guinjoan vindrà de Madrid aquest hivern (del 29 de febrer al 13 de març). L'Orquesta y Coro Nacionales de España (OCNE), dirigida per Josep Pons, li ha dedicat el cicle Carta blanca, que anualment descobreix la música d'un compositor internacional amb diverses activitats i concerts. "Em fa molta il·lusió perquè sóc el primer català, i el segon espanyol, a qui dediquen un cicle com Carta blanca".
La vitalitat del creador
Aquesta iniciativa es traduirà en nou concerts dedicats a Guinjoan amb cinc programes diferents, dos de caràcter simfònic amb l'OCNE i tres de monogràfics de cambra: un amb el pianista José Menor, que el 2012 traurà el segon i últim volum de la integral de piano del compositor; un altre amb el grup de cambra de l'OCNE i la soprano María Hinojosa, i un tercer amb l'anglès Quartet Brodsky, que ha interpretat sovint l'obra guinjoaniana. Tot i la il·lusió pel projecte, que inclou una gran exposició sobre la vida i obra del compositor i que recull cartells originals, fotografies, partitures i enregistraments i l'edició d'un llibre, Guinjoan es lamenta que no podrà estrenar l'obra que se li va encarregar, Rèquiem, ja que no l'ha pogut acabar per ha tingut problemes de salut. "És una obra de molta envergadura que requereix gran energia, i l'any passat vaig tenir un aixafament de vèrtebres i no volia escriure el meu propi Rèquiem", diu irònic. Als seus 80 anys, però, Joan Guinjoan no ha perdut vitalitat. "Ara estic acabant un Concert per a percussió i orquestra que estrenarà l'Orquestra de Cadaqués el 2012 amb Tristan Fray com a solista, he de fer una obra per a l'Orfeó Català i per a l'any 2013 un encàrrec de l'OBC, un Concert per a acordió i orquestra, dedicat a l'acordionista Iñaki Alberdi". Va ser precisament l'acordió l'instrument que, quan tenia 14 anys, va introduir Guinjoan en el món de la música.
MARTA PORTER
Ara