18/11/2011 |
Dissabte el Gran Teatre del Liceu estrena l'alabat muntatge de La Fura dels Baus de l'òpera de Ligeti, un dels títols clau de la música del segle XX, inèdita a Espanya.
Precedida de crítiques que la qualifiquen d'excepcional, dissabte arriba al Gran Teatre del Liceu la versió amb posada en escena de La Fura dels Baus de Le Grand Macabre, l'única òpera que va compondre el compositor hongarès György Ligeti, nom clau de la música clàssica del segle XX. L’obra té una alta càrrega irònica, explora temes grotescos i està centrada en el tema de la fi del món.
Segons Àlex Ollé, de La Fura dels Baus, director d'escena del muntatge, Le Grand Macabre ocupa "un dels llocs principals" en la trajectòria de la companyia catalana. "És de les peces que seran importants en la nostra trajectòria". La posada en escena inclou una espectacular escenografia d’Alfons Flores que té com a protagonista la Clàudia, una figura de dona de set metres d'alçada, quinze metres d'amplada i set tones de pes.
Segons Joan Matabosch, director artístic del Liceu, l'estrena de l'òpera és "un esdeveniment de primeríssima magnitud". "És l'estrena a Espanya d'una de les òperes més importants i més singulars del segle XX. Una obra que tots els grans teatres estan incorporant al seu repertori com a títol imprescindible i que cap teatre espanyol havia estrenat fins ara".
Pel que fa a la posada en escena, Matabosch ha qualificat la producció d'"excepcional", ja que "troba les imatges exactes perquè l'obra s'entengui". "És imprescindible que el director d'escena sàpiga transmetre el sentit de l'humor de l'obra, perquè si no el muntatge no funciona, com s'ha vist en muntatge recents. Si no, la ironia i el sarcasme de l'obra desapareix. Necessita les imatges adequades, i aquest espectacle és l'espectacle definitiu per fer aquesta obra".
Representada des de la seva estrena l’any 1978 en nombrosos teatres d’òpera internacionals, el muntatge de La Fura de Le Gran Macabre arriba al Liceu després de poder-se veure al teatre de la Monnaie de Brussel·les, a l'English National Opera i a l'Òpera de Roma, on ha rebut crítiques entusiastes. "Hi ha pocs espectacles en els últims anys que hagin sigut rebuts amb l'entusiasme generalitzat que ha rebut aquest. Arriba al Liceu sense cap mena de dubte la que és una obra mestra", afirma Matabosch.
La música és un collage d’estils amb cites a clàssics de l'òpera, i la direcció musical va a càrrec de Michael Boder, titular de l'orquestra del Liceu.
MARTA SALICRÚ
Ara