22/8/2011 |
Bach obrirà i clourà el programa ofert per l'organista basc.
Després de passar la preceptiva revisió a principis d'agost, l'orgue de l'església de Sant Iscle i Santa Victòria de la Massana està a punt per oferir el primer concert. Serà aquest vespre, a les 21.30 hores, i anirà a càrrec d'Esteban Landart. El professor al Conservatori Nacional de Baiona i al Centre Superior de Música del País Basc Musikene oferirà un repertori viatjant pel barroc alemany.
Dues obres «monumentals» del compositor Johann S. Bach obriran i tancaran la proposta presentada per Landart sota el títol L'orgue barroc a Alemanya, contrapunt i polifonia, i entremig, l'organista interpretarà una peça de Nicolaus Bruhns i una altra de Dietrich Buxtehude. Compositors de «màxim protagonsime» en els repertoris de tots els organistes i en la majoria de programacions dels principals festivals d'orgue. El repertori que oferirà Landart, segons els organitzadors del concert, «s'adaptarà molt bé a l'orgue de la Massana que, tot i la seva estètica d'orgue ibèric, està dotat dels mitjans adequats per interpretar amb solvència el repertori barroc alemany».
ORGANISTA DE PRESTIGI / Natural d'Irun, va estudiar piano al Conservatori Superior de Sant Sebastià i orgue al Conservatori Nacional de la Regió de Baiona –del que avui és professor–, sent guardonat en tots dos amb nombrosos premis. Després va seguir els seus estudis al Conservatori Superior de Lió sota la tutela de Jean Boyer i va obtenir el Diploma Nacional d'Estudis Superiors Musicals en la disciplina d'orgue.
A més de publicar diversos estudis i articles, Landart compagina l'activitat pedagògica amb una activa carrera de concertista a Europa i els Estats Units, on ha actuat en festivals de música importants.
El seu interès per l'ogueneria l'ha dut a ser membre del Comitè d'Administració de l'Associació d'Amics de l'Orgue de Baiona i de la Comissió Diocesana per a la Restauració d'Orgues de Guipúscoa.
El seu repertori abasta tots els estils i èpoques, del Codex Faenza a les Variacions de Schönberg, de Cabezón a Radulescu, sense oblidar els compositors romàntics o simfònics.
LA REVISIÓ DE L'ORGUE / La primera setmana d'agost, Joaquín Lois, orguener castellà creador de l'instrument que alberga l'església de Sant Iscle i Santa Victòria de la Massana, va revisar-lo. L'examen va consistir en revisar tots els elements de l'instrument: els 1.208 tubs, la llengüeteria, les teclats i el pedaler, la cadireta i la caixa de vents.
L'orgue va ser creat pel mateix Lois quatre anys enrere, i s'espera que tingui una llarga vida.
El Periòdic d'Andorra