ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Un llibre-CD sobre el compositor Robert Gerhard reedita obres descatalogades

15/7/2011 |

 

Les activitats d'aquest any dedicades a recordar el compositor de Valls culminen amb la publicació d'un llibre amb 7 CD que inclouen la reedició de set fonogrames descatalogats que inclouen les principals obres simfònico-corals del compositor tarragoní. Es complementen amb el volum Vida i obra de Robert Gerhard de Josep Maria Mestres Quadreny, i amb una reproducció d'un dels esbossos que Joan Miró va realitzar pels decorats d'un dels ballets que va compondre.

 

El Centre Robert Gerhard per a la promoció i difusió del patrimoni musical català (C_RG) ha presentat l'edició especial d'un llibre amb 7 CD sobre la vida i obra del compositor de Valls Robert Gerhard, que inclou una biografia escrita per Josep Maria Mestres Quadreny i obres fins ara descatalogades.


En la presentació de la publicació, el coordinador executiu del C_RG, Oriol Pérez Treviño, fent broma, va comentar que aquesta iniciativa s'assemblava al "part d'una burra", perquè "ha estat llarga i costosa", però que finalment s'ha fet efectiva i que ha permès recuperar algunes de les composicions de Gerhard, com l'oratori The Plague, les seves quatre simfonies o els seus ballets.

Josep Maria Mestres Quadreny, que el va conèixer personalment, ha escrit una aproximació biogràfica del músic, centrant-se, especialment, en els anys a Catalunya, abans d'exiliar a Cambridge (Anglaterra) per la Guerra Civil espanyola. Mestres Quadreny va subratllar que és un "admirador incondicional" del compositor tarragoní, a qui ha considerat "un dels grans de la música europea del segle XX", al costat d'altres autors com Bartok, Stravinsky, Falla o Schoenberg. En el seu relat, no obvia que Gerhard va ser Comissari de la Música durant la Guerra Civil, un dels artífexs de l'Orquestra Nacional d'Espanya i de la revista Música. El també músic va afirmar que, pel que ha pogut saber després de documentar-se exhaustivament, "sense la Guerra Civil, Barcelona avui seria una ciutat cosmopolita com Viena o París, però van venir uns que ho van impedir i així estem", va afegir.

Aprofitant la presència del director general de promoció i cooperació cultural, Jordi Cabré, Mestres Quadreny va demanar-li que es treballi per posar el creador musical a la llista de catalans universals i que es realitzin accions perquè el seu llegat, dipositat a Cambridge, torni a Catalunya. Cabré es va mostrar d'acord en què s'ha de "lluitar" per divulgar l'obra i la vida de Gerhard, que tenia la nacionalitat britànica quan va morir, cosa que dificulta que aquests arxius acabin a Catalunya.

Nascut a Valls el 1896, Robert Gerhard està considerat una figura clau de la música catalana i europea, que va estudiar a Alemanya, on va coincidir amb Schonberg i assimilar el llenguatge atonal i el mètode dodecatonisme. Quan va tornar a Barcelona, ​​va ser professor de música de l'Escola Normal de la Generalitat i va treballar en la secció de música de la biblioteca de Catalunya. Resident a Cambridge des de 1939, va poder fer viable el seu somni de viure de les composicions, entre les quals destaquen l'òpera La Propietària, diversos ballets com Ariel i Don Quixot, les obres simfòniques Soirées de Barcelona i Concert per a violí i orquestra. Entre 1963 i 1964 va escriure la música per a la pel·lícula La pesta, d'Albert Camus. Va morir a Cambridge el 1970.

El llibre amb 7 CD es vendrà a un preu de 72 euros, juntament amb un cartell del pintor Joan Miró, amic de Gerhard, amb un esbós per l'escenografia del ballet Ariel.


Ara

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet