29/6/2011 |
Fa 50 anys Pau Casals va tocar a la Casa Blanca El cant dels ocells , i deu anys després va pronunciar el seu famós discurs a l'ONU. El 14 de setembre se'l recordarà en un concert al Palau de la Música.
"Només he fet el que havia de fer", solia dir Pau Casals. Tot i l'admiració que despertava -Josep Pla va arribar a dir que "en els últims segles no hi ha una persona del nostre país que en cap aspecte s'hi pugui comparar"-, Pau Casals era un personatge modest, però no per això se n'ha d'oblidar la transcendència. Forum Musicae, l'associació mallorquina promotora de l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans (OJIPC), va batallar durant mesos perquè es fes un homenatge al talentós i compromès músic català a les Nacions Unides, a Nova York. Però aquesta possibilitat es va esvair al maig. Davant de la polèmica, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va voler deixar clar ahir que no ha estat per falta de voluntat: "Hi ha hagut molts moviments però el plantejament de l'ONU és complex i no és prou madur". Mascarell ha precisat que no tornarà a parlar del tema fins que "no quedi tot lligat".
De moment, doncs, l'homenatge a Pau Casals en motiu del 50è aniversari del concert que va oferir davant del president John F.Kennedy i del 40è aniversari de l'entrega al músic de la Medalla de la Pau de l'ONU es farà al Palau de la Música. El 14 de setembre el violoncel·lista Miklós Perény, el pianista András Schiff i el violinista Yujo Shiokawa evocaran amb la música aquella nit d'un dilluns de novembre del 1961. Davant del president nord-americà, que moriria assassinat dos anys després, Pau Casals va interpretar Couperin, Schumann i Mendelssohn. I per acabar, va tocar El cant dels ocells. Poc després, Casals va enviar una carta a Kennedy en què li explicava: "Dilluns vaig tocar amb tot el meu cor i em sentiré recompensat si el meu humil tribut ha contribuït d'alguna manera a la música i a la cultura. El dia 13 de novembre sempre tindrà un significat especial per a mi".
Un documental i conferències
Al concert del 14 de setembre al Palau de Música també es recordarà el parlament a les Nacions Unides que va fer Pau Casals el 24 d'octubre del 1971, on va tocar el seu Himne de les Nacions Unides , amb lletra del poeta anglès W.H. Auden. Després de rebre la Medalla de la Pau de l'ONU, el compositor va fer el famós discurs en què va reivindicar la seva catalanitat: "A més, jo sóc català. Catalunya avui són unes províncies d'Espanya, però ¿què ha estat Catalunya? Catalunya ha estat la nació més gran del món". Cap al final del discurs va agafar el violoncel. "Fa molts anys que no toco el violoncel en públic, però crec que he de fer-ho en aquesta ocasió. Tocaré una melodia del folklore català titulada El cant dels ocells ".
Els actes d'homenatge a Pau Casals continuaran amb un documental, la publicació de les partitures de l' Himne de les Nacions Unides i un cicle de conferències sobre aquest artista que mai va deixar de lluitar ni per la pau ni pel seu país.
SÍLVIA MARIMON
Ara