2/3/2011 |
"L'acte viu d'un cantant o un músic ens trasllada a un moment històric del passat", afirma el gambista.
El músic català Jordi Savall va reviure ahir a la nit a Londres l'Anglaterra del segle XVI en un concert de viola de gamba centrat en peces de compositors britànics titulat Música poètica, en honor al compositor Tobias Hume (1569-1649).
"La història es recorda gràcies als llibres, però només a través de la música la podem reviure. L'acte viu d'un cantant o un músic ens trasllada a un moment històric del passat", va assenyalar a EFE el director d'orquestra i musicòleg especialista en música antiga.
Savall, que ha estat guardonat amb el Grammy a la millor actuació de petit format de gènere clàssic pel seu treball Dinastia Borgia. Església i poder en el Renaixement, va oferir el concert a l'església londinenca Saint John i, amb un fort component didàctic, va aturar-lo per explicar al públic les necessitats d'afinació de la viola de gamba i per "mostrar les diferents formes d'utilitzar l'instrument que tenien els músics de l'època i la seva fantasia per buscar efectes especials com imitar el so d'un llaüt", va apuntar Savall.
Per reproduir un "estil", cal conèixer l'època en què es va compondre el repertori i familiartizar-se amb les seves tècniques, segons Savall. "Hi ha un procés d'aprenentatge i estudi, encara que després és necessari oblidar tot el que s'ha après i senzillament tocar. Quan interpreto música anglesa és com si parlés en anglès, i quan és francesa com si ho fes en francès", afirmava.
Els estudis històrics duts a terme pel músic han permès, entre d'altres coses, la recuperació de prop de quatre-centes peces de música otomana escrites pel príncep moldau Dimitrie Cantemir durant el captiveri d'Istanbul cap al 1710. "Va ser un descobriment extraordinari, perquè la major part de música oriental es transmetia de forma oral", va comentar Savall, que en els darrers mesos ha interpretat les composicions trobades amb músics grecs, armenis, marroquins i turcs.
Per al musicòleg i ambaixador de bona voluntat de la UNESCO "la música és probablement l'únic pont de comunicació veritablement eficaç que queda entre Orient i Occident". Savall també va destacar la importància de tenir present la història per avançar cap a la pau. "Quan l'ésser humà és incapaç de mantenir viva una memòria crítica del seu passat, entra en una fase de decadència. Una de les principals tragèdies dels homes és l'amnèsia, que ens impedeix aprendre dels errors i avançar".
Ara