22/2/2011 |
Per primera vegada, els ingressos institucionals seran inferiors als recursos propis.El teatre d'òpera presenta una temporada amb un pressupost de 48,7 milions, una xifra tan baixa com la de fa deu anys.
Fa només un mes, la Generalitat va anunciar al Gran Teatre del Liceu la retallada de la seva aportació al pressupost en un 15% per la temporada vigent i la vinent. Unes retallades que se sumen a la del 30% que va anunciar el 2010 el Ministeri de Cultura (aplicable en tres anys, i que des d'questa temporada ja s'havia aplicat). Dues escapçades considerables que s'han d'afegir a les de l'Ajuntament i la Diputació (en menor mesura perquè l'aportació també és menor, del 10% del pressupost i el 5%, respectivalemnt). El resultat és que el pressupost de temporada que ve del Liceu ratlla els 48,4 milions d'euros –una xifra que havia arribat a superar els 56 milions d'euros el 2008– i que la temporada que ve s'equipararà al pressupost de fa deu anys. Les passes enrere que han anat fent els gestors del Liceu, amb Joan Francesc Marco al capdavant, han estat tantes en els darrers anys que la resignació es respirava en l'ambient aquest matí, en la presentació de la temporada vinent. Per primera vegada, es preveu que el pressupost del Liceu se sufragui majoritàriament (en un 52,2%) amb fons propis i no institucionals.
Per intentar d'equilibrar la balança d'ingressos i despeses i no endeutar una entitat que, segons Marco, ningú rescataria, el director general ha anunciat mesures dràstiques. La primera, no fer programació el mes de setembre, per reduir costos. Això aniria en paral·lel a una demanda als treballadors del coliseum perquè compensin aquestes hores al llarg de la temporada. Marco ha dit que com a "ultimíssim recurs es plantejaria al setembre un expedient de regulació d'ocupació", tot i que ha remarcat que el comitè d'empresa està disposat a buscar "mesures imaginatives" perquè això no passi, ja que la plantilla ja s'ha reduït en els darrers dos anys de 441 persones a 395. Una altra de les mesures sonades serà l'augment de preus de les entrades, en un sistema de "preus dinàmics" que incrementarà fins a un 10% els preus dels espectacles que es considerin més comercials i, per tant, tinguin previsiblement més demanda. La resta d'iniciatives van en la direcció de contenir les despeses de contractació, gira i activitats paral·leles com les publicacions.
En la part artística, les retallades" es noten", ha acceptat el director Joan Matabosch obertament. Tot i això, el programa 2011-12 conté tretze òperes, algunes de les quals de repertori i altres novetats, perquè "el Liceu no vol renunciar al risc, l'exigència, als seus objectius". Matabosch ha destacat per exemple Le Grand Macabre de la Fura dels Baus, dues operetes de Zemlinsky, Una tragèdia florentina i El nan, i Pelléas et Mélisande de Debussy dirigida per Robert Wilson. Però també hi haurà l'òpera Jo, Dalí, dirigida per Xavier Albertí, Il burbero di buon cuore de Martín i Soler dirigida per Irina Brook i Jordi Savall, les reposicions de La Bohème, La flauta màgica de Joan Font i la Bohème dirigida per Giancarlo del Monaco. També es commemoraran, al gener, els 50 anys de carrera de Montserrat Caballé des que va debutar al Liceu amb un concert. "Tot i una situació molt difícil, no renunciem a la qualitat", ha dit Matabosch.
LAURA SERRA
Ara