ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Carles Magraner: “No restaure música, la recupere del silenci”

15/2/2011 |

 

‘Tirant lo Blanch' torna 600 anys després del naixement de Joanot Martorell i 520 de l'edició en valencià de la seua obra mestra. Carles Magraner vol retre homenatge a un dels llibres més importants de la nostra literatura mitjançant un CD que pot considerar-se la seua banda sonora i que es presenta a Barcelona dimarts, dia 15 de febrer, al Palau de la Música Catalana.

 

Què són Els viatges de Tirant?

En primer lloc, he de dir que es tracta d'una aventura que completa la trilogia després de Música en temps de Jaume I i Fantasiant música i poesia per a Ausiàs March. Aquest treball ha estat possible gràcies a la impagable participació del professor Rafael Beltran, catedràtic de la Universitat de València i especialista del Tirant, i la catedràtica de música antiga de la Universitat Autònoma de Barcelona, Carme Gómez.

És un treball de directe o d'estudi?

La totalitat dels treballs de Capella de Ministrers són treballs per al directe, tot i que han d'estar enregistrats amb mitjans tècnics i únicament acceptem fer-ho en llocs que s'adiuen amb la música que interpretem. En aquesta ocasió, Els viatges de Tirant lo Blanch ha estat enregistrat a l'església de Santa Maria de Requena, un indret medieval situat en un poblet de l'interior del País Valencià.

Què pinta Mario Vargas Llosa en el llibre disc del Tirant?

Trobe que els grans autors, els grans compositors, els grans novel·listes ho són no només perquè són coneguts sinó perquè tenen una projecció supranacional. Quan parlem de Petrarca, de Shakespeare, Cervantes o Arnau de Vilanova veiem la projecció real de la seua obra. Trobe que no sols la van obtenir en l'època en què van viure. El premi Nobel de Literatura aporta aquesta projecció que es mereix Martorell i haig de dir que la sorpresa va ser majúscula quan vaig rebre una resposta positiva. S'hi ha d'afegir que des que es troba al mercat aquest CD ha estat durant més de quatre mesos en el primer lloc de la llista de Diverdi i, en part, deu haver estat a causa de la seua intervenció en aquest treball coral.

Aquest treball és un recorregut musical sobre l'obra de Joanot Martorell?

Sí, sí; ho és. No hi ha tot el que va fer però el que hi ha és seu. Resumir el Tirant en 120 minuts de música és un treball ingent, però gràcies al professor Beltran hem pogut capitular de manera tradicional, completa i correcta aquesta gran obra de la nostra literatura universal.

On trobes que us ha de portar el Tirant?

He de confessar que mai he pensat que aquest o aquell altre treball ens havien de dur a un lloc concret. Aquest és un projecte més que hem fet reivindicant el nostre passat i ha de suposar per a Capella de Ministrers un pas més per muntar una altra cosa. De moment, hem d'agrair a Els viatges de Tirant lo Blanch el fet que ens estigui obrint portes, que ens faci difondre el treball ací i també nord enllà i que estigui signat amb el nom del grup.

Don et ve l'estima per la recuperació de la música antiga?

En principi, la passió per la música m'ha portat fins ací. M'estime molt la música barroca i sempre m'he preguntat què estava passant en el nostre àmbit lingüístic mentre Bach, Telemann, Monteverdi componien... Aleshores descobreixes Cavanilles, Vicent Martí Soler, la primera publicació musical de l'estudi de Viuela de Lluís de Milà...Tot això m'ha portat al punt on estic ara, en el lloc on es troba Capella de Ministrers.

Ets un arqueòleg de la música?

No, no em considero un arqueòleg. Més bé pense que el meu treball es mou entre la restauració i la recuperació de la música del silenci antic i molt llarg. M'agrada navegar per les partitures oblidades per fer-les sortir a la llum i el meu gaudi el tinc quan sonen, quan les fem reviure.

E. Castellano
El Punt

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet