ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Manifest de la Comissió 'Salvem la JONC'

6/10/2010 |

 

Davant de les notícies que ens han arribat que parlen de la desaparició de la Fundació de la JONC i la seva absorció per part de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), volem exposar per quins motius ens sembla una idea molt desencertada.

La JONC va néixer com un projecte educatiu independent no vinculat a cap centre però connectat amb tots. A les orquestres de la JONC (no es pot oblidar que no parlem d’una orquestra, sinó de tres) hi poden participar músics provinents de qualsevol centre d’ensenyament musical de Catalunya. L’acceptació dels músics i la seva permanència només depenen del seu nivell musical. Creiem que vincular la JONC a un centre concret és allunyar-la dels altres centres del país i fer-li perdre la seva característica principal: el fet que es nodreix de músics de tots els conservatoris i escoles de Catalunya.

Dissoldre la fundació que acull la JONC és no respectar l’aportació que aquesta entitat independent ha fet a la música del país durant 17 anys. El seu nivell de qualitat i d’exigència sempre ha estat molt elevat i ha permès que la JONC actuï als principals auditoris de Catalunya i de fora del Principat, com l’Auditori Nacional de Madrid i l’Auditori de Saragossa. A més a més, ha participat en l’última temporada del Liceu, acompanyant el ballet del Royal Opera House Covent Garden.

L’ESMUC és un centre de prestigi reconegut, però no és el tipus d’ens més adequat per encabir-hi la JONC per diversos motius: la JONC Alevins i la JONC Filharmonia no encaixen en el grau d’ensenyament que ofereix una escola superior de música, tant per franges d’edats com per nivells; com que no forma part d’un centre, la JONC programa les seves activitats fora del calendari acadèmic perquè hi puguin participar membres d’arreu de Catalunya; la independència de la JONC li permet ser flexible i variable en el seu professorat. A més, cal tenir en compte que totes les orquestres comparables a la JONC (com la JONDE i moltes altres orquestres de joves) són ens independents i mai estan vinculades a cap centre; l’experiència demostra que aquesta és la millor manera de funcionar.

Creiem que abans de prendre una decisió tan transcendental i que pot tenir conseqüències tan greus, cal escoltar l’opinió dels experts en pedagogia musical i en orquestres de joves i, sobretot, cal tenir en compte les persones que van crear la JONC i les que la continuen impulsant. No pot ser que aquest pas, regit per una lògiques merament administratives, comporti un canvi en el funcionament d’una organització que fins ara ha obtingut uns resultats excel·lents.

Per acabar, pensem que la JONC és un exemple de com una iniciativa independent, amb el suport de l’administració, cobreix una necessitat del país i l’enriqueix treballant amb empenta, constància, rigor i il·lusió. Creiem, per tant, que la JONC està contribuint a canviar el futur de la música a Catalunya.
Així doncs, reclamem al Conseller d’Educació, el senyor Ernest Maragall, que reconsideri la idea de dissoldre la JONC com a entitat independent i que, si creu necessari introduir canvis en l’estructura de la JONC, ho faci després d’escoltar-ne els implicats.


Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet