21/7/2010 |
El compositor Joan Martínez Colás homenatja el candidat al Nobel amb 'L'home del paraigua', una «òpera collage» que estrenarà al Liceu.
A mb el mateix entusiasme que Vicente Ferrer va dedicar a ajudar els desafavorits de l'Índia, parla Joan Martínez Colás, compositor i director d'orquestra, dels seus projectes musicals. Ahir va presentar L'home del paraigua (com anomenaven Ferrer a Anantapur), una «òpera collage» sobre la figura i vida del candidat al Nobel de la pau que s'estrenarà l'11 de setembre al Liceu. Una «història al·legòrica d'autosuperació i altruisme», afegeix el creador, servida en un format que integra la música simfonicocoral amb altres llenguatges artístics: des de les noves tecnologies, com l'animació en 3D i el vídeo, fins a la dansa i l'expressió teatral.
Estructurat en tres actes, el muntatge evoca inicialment la infància i adolescència de Ferrer a Barcelona i l'ingrés als jesuïtes. El segon acte se centra en el projecte vital a Anantapur i el tercer, en el seu llegat solidari titànic. A l'escenari, sis solistes lírics (Tatiana Bogdanchikova i Karl Svensson, entre altres), el centenar de veus del Cor Barcelona Classic Academy, l'Orquestra Centenari, la Banda de Música d'Alfarràs, l'Esbart Dansaire de Rubí i Dipawali.
«És com un gran oratori amb una barreja de molts estils: Bach, pop, cant gregorià, jazz..., i es parlen fins a set llengües. Ferrer era un gran melòman», diu el director. Un popurri que rendeix «homenatge a un home que va creure en si mateix i aquesta fe el va guiar per trobar la seva pau i la de milers de persones més».
La fe mou muntanyes i el polifacètic Martínez Colás pretén testificar-ho. A part de firmar el llibret i la partitura, exerceix de productor al capdavant de Barcelona Classic Concert. Després de rebre el suport de la Fundació Vicente Ferrer, amb la qual ja fa anys que col·labora, va tirar la casa per la finestra per assumir els 120.000 euros de la producció. «He hipotecat casa meva, m'arrisco però sóc molt feliç. I confio molt en aquest format musical», diu Martínez, que va conèixer in situ la tasca de l'exjesuïta el 2004. «Em va impactar el seu lideratge, la seva mentalitat i com va convertir en metges o enginyers pàries que no podien ni trepitjar la seva ombra». El músic també va conèixer allà el seu mecenes, un tal Josepe, que li va donar 10.000 dòlars per compondre un tribut a Ferrer. Va crear Anantapur, la gènesi de l'obra amb què debutarà al Liceu. «Va ser la providència», postil·la.
IMMA FERNÁNDEZ
El Periódico de Catalunya