10/6/2010 |
El Cor Infantil de l'Orfeó Català (format per 56 veus de deu a setze anys) estrena diumenge el muntatge Contes cantats, un recull de cançons interpretades en què, amb el suport de l'equip de Comediants, els cantants han après a compatibilitzar l'entonació amb la interpretació, la veu amb la intenció. La peça, que lliga cançons tradicionals amb l'amor com a fil conductor, ressegueix contes tradicionals que han anat reconstruint a partir de les múltiples versions i sempre per afavorir l'espectacle. Comediants ha revolucionat la formalitat del cor.
El projecte es remunta a la Setmana Santa de l'any passat: un cor belga va voler fer una estada a la Vinya de Canet de Mar (la seu de Comediants) amb un cor català per compartir vivències i partitures. Els belgues van construir un concert que partia dels contes que explicaven els avis als seus fills. El cor infantil de l'Orfeó va decidir treballar un muntatge a partir de les històries tradicionals que sovint tenen molta relació entre els territoris dels Països Catalans. Des del gener fins al juny, els 56 membres del cor han anat «de colònies» (exemplifica Jaume Bernadet, membre de Comediants) a la Vinya, on s'han creat les dramatúrgies, a més d'aprendre a moure's per l'escenari i construir els elements de vestuari i attrezzo que utilitzen en l'espectacle. Amb aquesta participació, els nois s'han fet més seu aquest repertori. La directora del cor, Glòria Coma, reconeixia que les cançons tradicionals no són prou atractives per als cantants; tenen més interès a interpretar partitures més modernes. Però amb Contes cantats s'ha retrobat l'interès.
Evidentment, el moviment del cor és constant. Es trenca la clàssica frontalitat amb què el cor ordena les veus i garanteix una afinació. Ara el risc vocal és molt més gran. A més, la posada en escena en què el mateix Bernadet i Rita Kuan fan de narradors permet que els nois puguin demostrar les seves aptituds musicals de flauta, guitarra, violí o percussió.
J. Bordes
El Punt