ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El Liceu haurà de programar les pròximes tres temporades amb 4 milions menys

9/6/2010 |

 

El Ministeri de Cultura, que va subvencionar amb 14,4 milions la temporada 2008/2009 del Liceu, només n'aportarà 8,9 la temporada 2012/2013. Ahir el director general del Gran Teatre del Liceu, Joan Francesc Marco, va anunciar futures mesures de contenció al personal de la institució. Els quasi 4 milions d'euros que deixarà d'aportar el ministeri s'hauran de compensar renegociant a la baixa contractes als proveïdors, ajornant uns quants anys els necessaris plans d'inversió a l'equipament i fent una retallada en la partida de personal, encara per negociar amb el comitè d'empresa. El ministeri, que en un principi havia previst congelar la seva aportació les pròximes temporades, anirà reduint-la un 10% cada curs. Per la 2010/2011, la subvenció queda en 11,5 milions.

 

La temporada passada ja va caure la programació del Foyer. Va ser el primer avís. La retallada de la temporada 2008/2009 també va ser forta perquè van caure els ingressos de mecenatge: dels 6,9 es va passar als 6 milions d'euros. Joan Francesc Marco estima que, com que les relacions amb les empreses són bones i aquestes sortiran del pou els pròxims anys, s'aniran recuperant les partides de mecenatge. Per la temporada 2010/2011 serà de 6,4 milions i la 2011/2012, de 6,6. Unes xifres que mai compensaran la deserció del ministeri. Un altre exercici que van practicar amb èxit va ser la reducció de les despeses d'estructura en un 3%. Ara no podrà reduir més aquesta partida, que ja està molt ajustada. Tot i així, la temporada 2008/2009 ja va tancar amb un petit dèficit de 363.000 euros, que es va compensar amb els excedents d'anteriors temporades.

No es vol rebaixar la qualitat operística però ja es percep que caldrà disminuir el nombre de produccions pròpies d'autors contemporanis i de títols de recuperació de patrimoni líric. Tampoc és solució reduir el nombre de funcions perquè, tot i que rebaixa despeses, també s'escurça, evidentment, el taquillatge. Sí que es pot fer en aquelles funcions amb menys resposta de públic que suposen un plus en esforç econòmic a favor de la recuperació de patrimoni. Per la 2010/2011 ja es preveu, per exemple, recuperar la producció que va dirigir Comediants de La flauta màgica ja que «està totalment amortitzada» i es pressuposa una ocupació molt alta. Per cert, que també s'estudia fer alguna revisió a l'alça d'alguns tipus d'abonaments, tot i que Marco garanteix que «el Liceu continuarà sent accessible per a tothom».

La temporada 2010/2011, que es va presentar fa uns quants mesos, constatava que aquella temporada disposaria d'un capital comparable al de la 2006/2007: uns 54,5 milions. Previsiblement, la temporada 2011/2012 i les següents encara es remuntaran més enrere. El director artístic del Liceu, Joan Matabosch, és un convençut que, en temps de crisi, cal apostar per una programació de més excel·lència. Matabosch aclareix que el teatre del Liceu és dels que mantenen un millor equilibri entre les despeses d'activitat artística i els ingressos. Cal aclarir que tant el cost de l'orquestra com del cor del Liceu no computen en aquesta partida, si no en la de personal. Matabosch aclareix que el Liceu ha viscut èpoques molt pitjors. L'estat no aclareix què passarà a partir del 2014. Tampoc les altres institucions garanteixen la mateixa subvenció a partir de la temporada 2011/2012.

JORDI BORDES
El Punt

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet