ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Entendre la música del segle XXI

28/5/2010 |

 

La música contemporània ha patit i segueix patint, des de fa més de 40 anys, el desconcert del públic. L'evolució musical cap a la atonalitat, el serialisme i les noves tècniques interpretatives van allunyar el públic dels nous compositors. Passat el temps, sembla que públic i compositors comencen a reconciliar-se i les sales de concerts a poc a poc recuperen aquelles composicions que en el seu moment van ser titllades d'incomprensibles.

Una d'aquelles pianistes, amb una sòlida carrera internacional i un interès especial en la música contemporània, intèrpret de la música de Joan Guinjoan, Josep Solé, Mestres Quadreny i Xavier Montsalvatge, és Liliana Maffiotte, que, després de vint anys com a catedràtica al Conservatori Superior de Música de Barcelona, edita ara un llibre-disc de contes on explica als neòfits què és i com es toca la música contemporània, i que ha titulat Piano actual. Contes musicals per a nens de 7 a 99 anys (Ed. Boileau).

"La idea és escoltar els sons per recordar-los després, quan s'escolten dins una peça sencera, i mostrar com es poden tocar, que és molt senzill", explica Maffiotte.

Més enllà d'aquests 15 contes breus, dels quals hi ha la partitura, la manera de tocar-la, el text en català, castellà i anglès i l'enregistrament en un CD, el llibre també incorpora un glossari i exercicis per aprendre a tocar els clàssics moviments pianístics de la música contemporània: clústers, mans simultànies, encreuades, avantbraç, punys, glissandi, etc.

Mafiotte, en col·laboració amb l'Obra Social de la Fundació La Caixa, ja ha portat el seu programa als nens i pares del Casal del Raval i ara ho farà a la Fundació Catalana de la Síndrome Down i l'Hospital de Sant Joan de Déu.

Marta Porter
Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet