28/4/2010 |
El Consell de les Arts lliga la concessió de subvencions al codi de bones pràctiques.
Els músics, un dels col·lectius d'artistes més desfavorits a nivell laboral, van rebre ahir públicament el suport del Consell de les Arts, que va presentar un codi de bones pràctiques en l'àmbit de la creació i de la interpretació musicals.
Encara que el text no té poder legislatiu -és un recull entenedor de les lleis laborals i d'autoria-, Francesc Guardans, president del CoNCA, va assegurar que la institució que dirigeix aplicarà aquest codi en totes les subvencions que atorgui, i es va comprometre a fer arribar el document a tots els ajuntaments de Catalunya i a les administracions públiques i privades per tal que la seva aplicació sigui la fórmula habitual.
I és que una de les més reiterades demandes dels músics va dirigida als ajuntaments. "Només volem que se'ns pagui puntualment, ja que els retards a vegades són de fins a un any", puntualitzava ahir Antoni Mas, president de la plataforma Unió de Músics, una de les impulsores del text, amb la resta d'associacions musicals de Catalunya. A aquesta reivindicació hi sumava la precarietat d'una situació laboral que sovint porta els músics a actuar sense contracte, de vegades per por de perdre la feina si el reclamen, i en conseqüència a perdre els drets de la Seguretat Social.
A tot això, el músic i advocat Eduard Iniesta, responsable del text, hi sumava la necessitat que els músics sàpiguen molt bé què firmen abans de fer-ho amb una determinada discogràfica o agent, "ja que sovint es lliguen per molts anys amb qui no els convé".
Manuel Forcano, vicepresident del CoNCA, va avançar que l'entitat ja està treballant en codis similars per a la dansa, el circ i el teatre familiar.
Marta Porter
Avui