ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Stefano Demicheli és el primer director musical de l'orquestra del festival de Torroella de Montgrí

25/2/2010 |

 

L'Acadèmia 1750 formalitza la seva vinculació al festival durant deu anys.

La primera decisió fruit del conveni de col·laboració signat recentment entre l'associació Acadèmia 1750 i Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí, entitat organitzadora del Festival de Músiques, ha estat nomenar la jove promesa Stefano Demicheli –deixeble d'Ottavio Dantone– com a primer director musical de l'orquestra històrica del festival. El conveni, signat per a un període de 10 anys, permetrà professionalitzar i internacionalitzar l'Acadèmia 1750, que ja té grans projectes entre mans.

 

Stefano Demicheli és el flamant nou director de l'Acadèmia 1750-Orquestra Històrica del Festival de Torroella de Montgrí, arran del conveni signat per la formació i Joventuts Musicals, entitat organitzadora del festival. Nascut a Torí el 1975, aquest jove clavicembalista és deixeble d'Ottavio Dantone i ha treballat amb solistes d'òpera i de concerts de renom i amb directors de primer ordre, a més d'haver rebut un prestigiós premi Gramophone juntament amb la soprano Maria Grazia Schiavo per la seva redescoberta de la música de Domènec Terradellas. Demicheli serà la clau de volta per fer créixer l'Acadèmia 1750 i internacionalitzar-la definitivament.

Durant la presentació pública, ahir a Barcelona, Demicheli va mostrar-se «encantat de poder fusionar dues cultures tan riques com la italiana i la catalana», i va subratllar el convenciment de poder aprofitar aquest punt de trobada cultural i artístic «per donar l'empenta definitiva per internacionalitzar l'orquestra». Va afegir, a més, que el fet de poder treballar a temps complet l'ajudarà a donar una empremta, una personalitat pròpia, a l'orquestra. «És una aventura que em fa molt feliç», va ressaltar.

Oriol Pérez, director del festival de Torroella; Joan Bosch, president d'Acadèmia 1750, i Josep Lloret, president de Joventuts Musicals de Torroella, es van mostrar també eufòrics davant aquest projecte tan ambiciós a què s'enfronten tots plegats. El conveni, signat per a un període deu anys, es completa amb la decisió de confiar en el mateix Ottavio Dantone com a principal director convidat i en la violinista Farran James com a concertino. «Un triumvirat esplèndid», en paraules d'Oriol Pérez.

Orquestra estable

Una altra de les finalitats del conveni és, com bé van recalcar els signants, de consolidar l'Acadèmia 1750 com a l'orquestra estable del Festival de Músiques de Torroella de Montgrí, amb una clara intenció de poder exportar posteriorment les produccions pròpies a altres escenaris musicals. Així mateix, es té previst ampliar les actuacions de l'orquestra en d'altres auditoris de tot Europa, al marge de les produccions del festival, i fomentar també les seves aparicions a la ràdio i a la televisió i els enregistraments discogràfics. Un de molt possible seria un enregistrament conjunt amb la soprano Núria Rial, editat per la prestigiosa discogràfica Sony Music.

Dels molts projectes que tenen en cartera, es va fer públic que aviat actuaran al Vendrell (5 d'agost), Lleida (16 d'octubre), Manresa (17 d'octubre) i al Centro de Músicas Históricas de León (desembre).

Emissió per TV3

El que és segur és que TV3 emetrà íntegrament pels voltants de Setmana Santa l'oratori Juditha Triumphans, de Vivaldi, celebrat a l'església de San Giovanni in Bragora de Venècia l'11 de setembre passat dins els actes de la Biennal. Un concert que va iniciar el procés d'internacionalització de l'Acadèmia 1750.

Jordi Camps i Linnell
El Punt

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet