5/2/2010 |
Incrementa el pressupost artístic i programa dues òperes.
El Festival Castell de Peralada va presentar ahir al Palau de la Música un avançament de la 24a edició. El 15 de febrer sortiran a la venda les entrades per al concert de Norah Jones, el Rèquiem de Verdi i el Béjart Ballet Lausanne. El festival ha incrementat en 150.000 euros el seu pressupost artístic i oferirà dues òperes. El missatge? «Més Peralada que mai.»
«Peralada ha tingut sempre un pal de paller, que és la música clàssica, l'òpera i la dansa. No l'hem oblidat mai i aquest any el refermem», deia ahir el director del Festival Castell de Peralada, Joan Maria Gual, després que la presidenta de l'Associació Cultural Castell de Peralada, Carmen Mateu de Suqué, obrís l'acte amb un missatge d'optimisme en relació amb la crisi, que Gual va completar: «Volem ser un festival dinàmic, agosarat, que no es quedi mai quiet i que planti cara a les situacions adverses. Som un festival de continguts que es desmarca dels festivals d'aparador i que estrena espectacles que després arriben a altres escenaris. Com diuen els pagesos, volem fer saó: que la terra quedi ben xopa d'aigua i doni fruits fantàstics.»
Amb aquesta voluntat d'innovar, ahir es va fer aquest avançament de programació, amb tres espectacles que representen els gèneres presents en el festival: el divendres 16 de juliol, la cantant nord-americana Norah Jones oferirà el primer concert del festival –no serà l'inaugural; simplement, Jones no tenia cap altra data disponible–, per presentar en exclusiva a Catalunya el seu últim disc, The fall. Serà un concert de preu únic a totes les zones de l'auditori: 60 euros. «Volem que sigui una gran festa en què tothom pugui participar», va dir Gual.
Complicitat amb el Palau
El dissabte 24 de juliol s'estrenarà una producció pròpia del festival: el Rèquiem de Verdi, amb l'Orfeó Català, el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana –«volem reafirmar la complicitat amb aquesta casa», deia ahir Gual al Palau–, l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) i els solistes Daria Masiero (soprano), Rossana Rinaldi (mezzosoprano), Fabio Sartori (tenor) i Stefano Palatchi (baix), sota la direcció de Pablo González.
I els dies 3 i 4 d'agost tindran lloc a Peralada dues representacions de Le presbytère –o més exactament Le presbytère n'a rien perdu de son charme, ni le jardin de son éclat, una frase del novel·lista Gaston Leroux convertida en consigna surrealista–, un espectacle del Béjart Ballet Laussane, amb música de Queen i Mozart, estrenat el 1997 a París, en un homenatge esperançador a aquells que van morir joves. Les entrades per als tres espectacles es posaran a la venda el 15 de febrer a Servicaixa, i el 15 d'abril es vol presentar la programació definitiva del festival, que tindrà lloc del 16 de juliol al 15 d'agost.
Gual va anunciar que aquest any hi haurà «alguns espectacles menys, però no gaires menys, perquè l'any passat en vam fer massa», i que es podrà incrementar la partida destinada a l'apartat artístic, perquè s'ajustaran altres partides i perquè «qui patrocina aquest festival ha decidit fer un esforç».
Un oferiment a Barcelona
El Festival Castell de Peralada va presentar també ahir el concert Somni d'una nit d'estiu, de Felix Mendelssohn, que l'Orquestra de Cadaqués i l'Escolania de Montserrat interpretaran dimarts vinent al Palau de la Música Catalana, sota la direcció de Sir Neville Marriner. El concert forma part d'una gira que comença demà a l'Auditori de Girona i continuarà diumenge a Lleida, amb el mateix programa: l'obertura de Les Hèbrides, de Mendelssohn; tres responsoris del montserratí Narcís Casanoves (1747-1799) –del qual l'escolania ha gravat un disc amb 18 responsoris–, i el Somni d'una nit d'estiu, amb el text de Shakespeare traduït per Salvador Oliva i narrat per Jordi Dauder. El concert del Palau, que amb algunes variacions ja es va veure l'estiu passat a Peralada, és «un oferiment a la ciutat de Barcelona de la feina que fa el festival, ja que tenim molt de públic barceloní», afirma Gual.
Xavier Castillón
El Punt