24/12/2009 |
La catedral de Barcelona recupera aquesta nit una tradició antiquíssima, el Cant de la Sibil·la. L'origen d'aquesta celebració, de la qual només es conserven dos textos, parteix de l'any 1000 i parla de la incertesa que provocava el canvi de mil·lenni, la fi dels temps i la segona vinguda del Messies. Aquests temors queden reflectits en el Cant de la Sibil·la, una figura de l'antiguitat pagana que, amb el temps, va fer-se un lloc dins del cristianisme. La Sibil·la és un personatge femení vestit a l'antiga amb riques vestidures que, amb una espasa a la mà, anuncia l'Apocalipsi. La representació es fa just abans de la missa de la Nit de Nadal. El Cant de la Sibil·la es va representar a la catedral de Barcelona fins a l'any 1575, quan les noves directrius del Concili de Trento van fer es deixés d'interpretar. El de la seu barcelonina és el més antic en un text que no sigui llatí. La recuperació que es fa ara és d'un rigor i fidelitat històrica màximes, gràcies a la important documentació conservada. La recuperació té en compte no només la música i el text, sinó també el lloc, ja que la representació se situarà en els diferents espais de la catedral, reproduint l'ambient, el vestuari i l'utillatge del segle XVI.
Malgrat les prohibicions, aquest drama litúrgic de cant gregorià va seguir especialment arrelat a Mallorca i a l'Alguer. Potser per això, Maria del Mar Bonet l'interpreta des de fa onze anys a l'església de la Bonanova.
Si a la catedral el Cant de la Sibil·la estarà interpretat pel Cor de Cambra Francesc Valls dirigit per David Malet i comptarà amb la soprano badalonina Eulàlia Fantova com a Sibil·la i Josep Maria Escalona i Canyet a l'orgue, aquesta nit també es podrà escoltar a la basílica de Santa Maria del Mar i a les esglésies del Clot, la Bonanova i Sant Gaietà.
Avui