1/12/2009 |
El Liceu posa a la venda 19 representacions de l'òpera de Verdi amb un Gilbert Deflo que dóna tota la responsabilitat escènica de l'òpera als cantants.
"Quan vaig arribar a Barcelona, Gilbert Deflo em va dir que això era un Trovatore zen". Així ho explicava ahir Fiorenza Cedolins, una soprano que ha defensat el paper de Leonora en disset produccions diferents -"multiplica per una mitjana de 5 i tindràs el nombre de funcions representades", diu-, i que assegura que aquesta és "una producció totalment diferent de les anteriors".
I és que si tradicionalment Il trovatore de Verdi es caracteritza per posades en escena absolutament realistes, amb castells, esglésies i presons, la producció que ha ideat el director d'escena flamenc es basa en telons de pa d'or i pa de plata potenciats per la il·luminació i, sobretot, en la interpretació vocal, facial i corporal dels actors. "El belcanto és el que dóna l'emoció o sigui que la concepció de la meva producció està basada en la relació entre els personatges, en el seu estat psicològic". Cada escena està emmarcada per telons de seda que cauen un rere l'altre, amb els actors davant, és una concepció molt allunyada "de les pel·lícules de Francis Ford Coppola, ja que nosaltres no podem arribar a mostrar les seves escenes de guerra, però a canvi nosaltres tenim la música i el cant".
Els cantants, però, no es mostren tan contents com el seu director escènic, ja que coincideixen que els fa assumir molta més responsabilitat. "Jo he fet Il trovatore amb molts directors d'escena diferents, inclòs Zefirelli, i he de reconèixer que tot i que m'agrada tenir una nova lectura per no caure en la rutina, Deflo fa que tota la responsabilitat caigui sobre nosaltres, i això és horrible!", diu Cedolins.
A això s'hi suma que Deflo i el director musical, Fabio Armiliato, han decidit apostar per fer l'òpera sencera, incloses totes les cabalette que habitualment se suprimeixen.
A aquesta clara aposta per les veus s'hi suma Joan Matabosch, director artístic del Liceu. "Feia 17 anys que no es feia Il trovatore a Barcelona perquè costa molt trobar el repartiment excepcional de veus que requereix; si no, val més no fer-lo". Amb tot, el Liceu ha fet l'esforç no de trobar un repartiment sinó tres conjunts de solistes per als quals ha programat 19 funcions, tot un rècord quant a nombre de funcions al Liceu.
I precisament aquest Trovatore amb què el Liceu vol celebrar el 10è aniversari de la reinauguració del teatre després de l'incendi està farcit de funcions especials. Així, l'estrena de demà serà per estricta invitació i amb l'assistència dels reis d'Espanya i el dia 22 es retransmetrà en directe a 180 sales de cinema de tot el món. A més a més, els dies 20 i 23 de gener la producció es podrà veure al Teatre La Llotja de Lleida, que inaugura espai amb capacitat per oferir òpera representada.
Marta Porter
Avui