ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Mestres de l’Orfeó Català faran classes de cant coral a Bombai

29/10/2009 |

 

El director va liderar ahir a la nit la Filharmònica d’Israel en el cicle Palau 100. Mariona Carulla firma amb Zubin Mehta un conveni de col·laboració

Mariona Carulla, presidenta de la centenària institució del Palau de la Música Catalana, i el cèlebre director indi Zubin Mehta van presentar ahir el primer projecte de col·laboració internacional entre l’Orfeó Català i la Fundació Musical Mehli Mehta. La seva escola de música clàssica a Bombai tindrà aquest estiu classes gratuïtes de quatre professores de l’Escola Coral de l’Orfeó Català: Glòria Coma, directora del Cor Infantil; Buia Reixach, del Cor de Noies; Glòria Fernández, del Cor de Petits, i Mercè Pi, del Cor d’Iniciació. La iniciativa té un pressupost de 140.000 euros. D’aquests 50.000 han estat aportats per l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional i 5.000 per la Fundació Damm.

Carulla tenia ahir més ganes de parlar d’aquest singular projecte de desenvolupament cultural que de la crisi que viu l’entitat. Però el passat va tornar a aparèixer quan es va parlar de l’origen de la iniciativa, ja que va ser impulsada en l’etapa anterior pel Departament Internacional, que dirigia Clara Millet, filla de Fèlix Millet, que el dia abans va deixar el seu càrrec a la junta de l’Orfeó.

«És molt important que tots els joves sàpiguen cantar. Quan al juny em van proposar portar professors de cant a la meva escola no m’ho podia creure. Ho vaig acceptar de seguida», va explicar Mehta, que ahir a la nit va actuar en el cicle Palau 100 amb la seva orquestra, la Filharmònica d’Israel.

Mehta, patró d’honor de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música, va evitar opinar sobre el cas Millet. «Vaig arribar a Espanya fa només dos dies i l’únic que he sentit són rumors. Aquest matí he llegit alguna cosa d’un nou escàndol», va dir.

El mestre va assegurar estar més preocupat pel que passa al seu ­país, el Pròxim Orient i l’Afganistan «que pels escàndols de València o Catalunya, que són fruit de la cobdícia de l’ésser humà», va assenyalar Mehta, un dels directors d’orquestra que han dirigit més cops el Concert de Cap d’Any a Viena i que està vinculat al Palau de les Arts de València.

LLISTA D’ESPERA// Mehta va crear la Fundació Musical Mehli Mehta fa 14 anys en honor al seu pare, Mehli Mehta, violinista i director que va fundar l’Orquestra Simfònica de Bombai. L’escola existeix des de l’any 2006. «Tenim entre 200 i 300 estudiants de 6 a 14 anys, i una llista d’espera de més de 200», va destacar Mehta, sorprès per les ganes d’aprendre un tipus de música que a l’Índia només triomfa a les grans ciutats com Madràs, Bangalore, Calcuta i Bombai. «La tradició clàssica no abunda a l’Índia. En la nostra música, a diferència de l’occidental, no hi ha harmonia, només melodia i ritme», va apuntar Mehta.

Les professores de l’Orfeó Cata­là que aniran a l’Índia en van prendre bona nota. «A part d’ensenyar, aprendrem», van assenyalar il·lusionades per les cinc setmanes de classe que impartiran entre juny i juliol.

MARTA CERVERA
El Periódico de Catalunya

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet