19/10/2009 |
La London Haendel Players, que debuta a Barcelona, obre avui el cicle al Palau.
Euroconcert celebra les seves bodes de plata sense tirar la casa per la finestra. «Tampoc tirem coets perquè el nostre pressupost no dóna per a més», explica Antoni Sàbat, el veterà programador que dirigeix aquest cicle de deu concerts que comprèn des del renaixement fins al classicisme. «Ho celebrem amb normalitat», apunta, i amb una programació de qualitat que permetrà descobrir nous intèrprets. És el cas de la London Haendel Players que avui inaugura la temporada juntament amb el contratenor Daniel Taylor, amb un programa commemoratiu del 250è aniversari de la mort de
Haendel.
«El primer cicle Euroconcert el va inaugurar una pianista que després ha estat una figura, Lisa Leonskaia. Des del punt de vista artístic, sempre hem estat un cicle potent», afirma Sàbat, orgullós d’haver-se mantingut tant de temps. «Hem superat diverses crisis», recorda. Entre les seves pitjors experiències situa el seu fracàs a l’Auditori. «Dels deu concerts del cicle, en vam programar quatre allà quan es va inaugurar. Va ser un desastre», comenta. Des d’aleshores, no s’han mogut del Palau de la Música. «És un bon lloc per a concerts de música de cambra amb criteris historicistes com els nostres», diu.
Euroconcert té una mica més de 700 abonats i en els últims temps no ha tingut «baixes significatives». Sàbat assegura que ell viu amb la crisi des del primer dia. «No crec que omplim mai el Palau amb els nostres concerts. La música de cambra és minoritària, així que, abans d’intentar arribar a més gent, apostem per la qualitat».
60 CANTAIRES A L’ESCENARI / L’únic extra que s’han permès en les seves bodes de plata és programar la Missa en si menor de Bach, que requereix 60 cantaires en escena, amb el Cor de Cambra i l’Orquestra Barroca de Stuttgart. Hi haurà dos concerts més dedicats a Bach interpretats per artistes que s’estrenen en el cicle: l’Ensemble Aurora (9 de desembre) i el pianista Martin Stadtfeld (21 d’abril), que afrontarà el primer llibre d’El clavecí ben temperat. Altres debuts seran els de l’Acies Quartet (3 de març) i el del Mozart Piano Quartet.
Matt Haimovitz, violoncel·lista, actuarà amb l’Orquestra de Cambra de Berlín (17 novembre). També tocarà I Musici, un clàssic del cicle (11 de maig); i els impactants Dotze Violoncel·listes de la Filharmònica de Berlín (22 de febrer). Els germans Claret (26 de gener) completen la programació.
MARTA CERVERA
El Periódico de Catalunya