L'OBC estrena una obra de Feliu Gasull "densa i difícil"
12/12/2003 |
El compositor prepara una peça per a ballet i un disc de guitarra.
L'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), dirigida per Achim Fiedler --que debuta a l'Auditori demà (19.00 hores)-- estrenarà el Concert per a orquestra, l'última obra del compositor i guitarrista Feliu Gasull (Barcelona, 1959). Toti Soler, Joan Albert Amargós, Ovidi Montllor, Maria del Mar Bonet i Paco de Lucía són alguns dels creadors amb qui ha treballat com a guitarrista i autor.
El Concert per a trombó i orquestra del polonès Kazimierz Serocki (1922-1981), amb Ricardo Casero com a solista, i la Setena simfonia, una de les més madures del txec Antonín Dvorák (1841-1904), completen el programa, que es repetirà diumenge, a les onze del matí.
"Em considero un privilegiat. Em dedico a fer el que m'agrada, i poder donar sortida a la meva creativitat amb un encàrrec com el que m'ha fet l'OBC és un luxe", assegura Gasull, que ha vist interpretades la majoria de les seves obres, algunes més enllà de la seva estrena, cosa que és tot un èxit si tenim en compte la poca receptivitat pel que fa a la creació actual. "La música contemporània és minoritària. La gent la considera estranya perquè la desconeix", afirma. "És un art que requereix un esforç addicional per part del públic, i molta gent no està disposada a fer-lo".
Entre els projectes més immediats destaca la música per a una coreografia i un altre disc de guitarra.
Ha dedicat un any a la creació del Concert per a orquestra, de 20 minuts, una obra sense concessions. "És difícil i molt densa", adverteix.
DEL CAOS AL SILENCI
Es divideix en quatre temps que descriuen el procés de meditació transcendental: caos, mantra, silenci i final. A l'última part una veu blanca canta uns versos de Josep Carner. "Acaba d'una manera simple i senzilla, amb una coda".
L'encàrrec de l'OBC coincideix amb la reinterpretació d'una obra per a coral amb text d'Enric Casasses, La casa entre les flors, la qual, després de la seva estrena al passat Festival de Músiques Religioses de Girona, es podrà tornar a sentir demà a Roses (Girona), a l'església de Santa Maria del Mar de Barcelona (17 de desembre) i al Vendrell (29 de desembre). La primera vegada la van interpretar nois i noies de diverses religions: jueus d'Israel, àrabs del Marroc i catòlics de Catalunya. En aquesta ocasió, la cantaran el cor d'adults i de joves de la Coral Cantiga, dirigits per Pep Prats.
Marta Cervera
El Periódico