19/8/2009 |
La causa de la muerte del compositor Wolfgang Amadeus Mozart , a los 35 años, sigue siendo un misterio pero un equipo de investigadores de la Universidad de Amsterdam sugiere que se debió a una i nfección de la garganta , según un artículo publicado hoy. (EFE) .- La causa de la mort del compositor Wolfgang Amadeus Mozart, als 35 anys, segueix sent un misteri però un equip d'investigadors de la Universitat d'Amsterdam suggereix que es va deure a una i nfección de la gola, segons un article publicat avui.
El artículo, en la revista Annals of Internal Medicine, resume las conclusiones de Richard HC Zegers y su equipo, que analizaron datos de los registros de fallecimiento en Viena. L'article, a la revista Annals of Internal Medicine, resumeix les conclusions de Richard HC Zegers i el seu equip, que van analitzar dades dels registres de defunció a Viena. Es la primera vez que un equipo de investigadores analiza los registros diarios de defunciones, que comenzaron manuscritos en 1607 y así se mantuvieron hasta 1920, en busca de pistas sobre la muerte de Mozart en 1791. És la primera vegada que un equip d'investigadors analitza els registres diaris de defuncions, que van començar manuscrits en 1607 i així es van mantenir fins 1920, a la recerca de pistes sobre la mort de Mozart el 1791.
Zegers y su equipo analizaron la información referida a la muerte de 5.011 adultos en tres inviernos consecutivos a partir de 1790 y los relatos de los testigos del fallecimiento del músico. "La muerte a joven edad de Mozart, el 5 de diciembre de 1791, ha fascinado al mundo durante más de dos siglos", señala el artículo. Zegers i el seu equip van analitzar la informació referida a la mort de 5.011 adults en tres hiverns consecutius a partir de 1790 i els relats dels testimonis de la mort del músic. "La mort a jove edat de Mozart, el 5 de desembre de 1791, ha fascinat al món durant més de dos segles ", assenyala l'article. "Se ha sugerido que su enfermedad fatal la causó un envenenamiento, o el fallo renal, o condiciones como la púrpura Henoch-Schöenlein, triquinosis y otras". "S'ha suggerit que la seva malaltia fatal la va causar un enverinament o la fallida renal, o condicions com la porpra Henoch-Schöenlein, triquinosi i altres".
En los registros de defunción vieneses en los períodos de noviembre a enero de 1790 a 1792 aparecen los fallecimientos de 3.442 hombres y 1.569 mujeres. En els registres de defunció vieneses en els períodes de novembre a gener de 1790 a 1792 apareixen les morts de 3.442 homes i 1.569 dones. La media de edad de fallecimiento fue de 45,5 años para los primeros y de 54,5 años para las segundas. La mitjana d'edat de defunció va ser de 45,5 anys per als primers i de 54,5 anys per a les segones.
Los autores señalaron que "la tuberculosis y condiciones relacionadas con ella fueron las causas del mayor número de muertes; en segundo lugar aparecen la caquexia (estado de extrema desnutrición) y la mala nutrición, y la tercera causa más común de muertes fue el edema". Els autors van assenyalar que "la tuberculosi i condicions relacionades amb ella van ser les causes del major nombre de morts; en segon lloc apareixen la caquèxia (estat d'extrema desnutrició) i la mala nutrició, i la tercera causa més comuna de morts va ser l'edema" .
"En las semanas próximas a la muerte de Mozart aumentaron notablemente las muertes por edema entre los hombres jóvenes, comparado con los años previos y siguientes", añade el estudio. "En les setmanes properes a la mort de Mozart van augmentar notablement les morts per edema entre els homes joves, comparat amb els anys previs i següents", afegeix l'estudi. "Esta epidemia menor pudo haberse originado en el hospital militar". "Nuestro análisis es coherente con la posibilidad de que la enfermedad final y la muerte de Mozart se hayan debido a una infección con estreptococos, que condujo a un síndrome nefrítico agudo, causado por la glomerulonefritis post estreptococal", señaló el artículo. "Aquesta epidèmia menor va poder haver originat a l'hospital militar". "La nostra anàlisi és coherent amb la possibilitat que la malaltia final i la mort de Mozart s'hagin causa d'una infecció amb estreptococs, que va conduir a una síndrome nefrítics agut, causat per la glomerulonefritis post estreptococal ", va assenyalar l'article.
En cuanto a la fiebre escarlatina, una condición que representa desde una perspectiva etiológica la misma enfermedad subyacente, estos expertos señalan que es "una posibilidad menos probable" como causa de la muerte del músico. Pel que fa a la febre escarlatina, una condició que representa des d'una perspectiva etiològica la mateixa malaltia subjacent, aquests experts assenyalen que és "una possibilitat menys probable" com a causa de la mort del músic.
La Vanguardia