28/7/2009 |
Fèlix Millet, president de l'Orfeó Català i del Patronat de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, va presentar ahir la seva dimissió de la presidència de les dues institucions. Millet va convocar els òrgans rectors de les entitats implicades per tal de formalitzar la seva renúncia. La junta directiva de l'Orfeó la va acceptar i va nomenar com a successora provisional Mariona Carulla i Font, vicepresidenta primera de l'entitat. La dimissió arriba quatre dies després que la fiscalia va engegar una investigació per un suposat desviament de 2,3 milions d'euros dels comptes de les dues entitats cap a finalitats no socials. Dijous els Mossos d'Esquadra van registrar l'edifici durant més de nou hores i se'n van endur tretze caixes de documents.
Els membres de la junta directiva de l'Orfeó Català i la comissió delegada de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana van acordar ahir la «suspensió temporal» de Fèlix Millet en l'exercici de les seves funcions de president de les dues entitats «fins que no s'esclareixi la situació actual», com es fa constar en un comunicat emès ahir a la tarda. Es farà càrrec de les funcions la vicepresidenta primera de l'Orfeó, Mariona Carulla i Font.
Millet, acusat d'apropiació indeguda i falsedat, va emetre una «carta oberta» en què declara ignorar els càrrecs que se li imputen i justifica la seva dimissió afirmant que no vol «perjudicar» la reputació de les entitats, que han resultat implicades en la investigació d'un suposat desviament de 2,3 milions d'euros cap a finalitats no socials. La fiscalia va posar en marxa la investigació dels comptes del Palau de la Música el desembre del 2008, quan l'Agència Tributària la va alertar d'«operacions sospitoses» amb bitllets de 500 euros, segons va explicar la setmana passada en un comunicat. Hisenda va detectar que en els comptes de la fundació i l'associació del Palau s'havien produït dos reintegraments el 2003, un dels quals, de més d'1.700.000 euros, i el segon, de 590.000 euros. Dijous, els Mossos d'Esquadra van escorcollar les oficines del Palau i se'n van endur tretze caixes i una bossa amb material i documents que s'estan analitzant sota secret de sumari.
La querella, que ha estat presentada per la fiscalia de delictes econòmics de Barcelona, afecta també quatre directius més de les entitats culturals.
Agrupació Mútua
D'altra banda, el consell d'administració d'Agrupació Mútua, presidida per Millet, es va reunir ahir al vespre i va decidir acceptar la seva dimissió. El substitut serà l'actual vicepresident de l'entitat, Miquel Navas. En un comunicat que va ser fet públic per Agrupació Mútua es manifesta que «la decisió no afecta en cap cas el funcionament i la gestió de l'entitat, ja que les funcions executives continuen sent desenvolupades pel director general, càrrec que ocupa actualment Ricard Crespo».
Per demà s'ha convocat una reunió del Consorci del Palau de la Música, integrat per l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i el Ministeri de Cultura, amb l'objectiu d'analitzar la crisi. De moment, la Generalitat va comunicar ahir que respecta la decisió de Millet i coincideix a «desvincular el procediment judicial d'una sèrie de persones del bon nom de la institució».
«Posem la mà al foc per ell»
Mentre Fèlix Millet llegia la seva carta de renuncia a la junta del patronat de la fundació, el Palau de la Música era un guirigall de turistes que havien reservat l'edifici per fer-hi una festa privada. «Aquí no hi pot entrar ningú», engaltava una hostessa als quatre periodistes que feien guàrdia. Entre els xisclets d'aquells visitants vestits de gala, arrauxats i abduïts per un circense torero, i el silenci sepulcral dels patrons escoltant a un Millet derrotat hi havia tot un món tan sols separat per uns metres. «Hem vist un home aixafat», deia instants després que acabés la reunió Manuel Bertrand, comptador de l'Orfeó Català i vocal de la fundació. Ningú no va fer cap retret a Millet, cap ni un, i la reunió va transcórrer en un «clima absolut de cordialitat», va assegurar Bertrand. «Posem la mà al foc per ell. Ha pres la decisió pel bé de la casa, se n'ha apartat temporalment fins que i perquè torni la normalitat.» Arcadi Calzada, vicepresident segon de la fundació, confirmava que la trobada no havia tingut res més que dosis de «normalitat. Aquí tots treballem com un cor a una sola veu». «La d'avui ha estat una decisió molt important, fonamental per al Palau», i tot seguit Calzada aplaudia la renuncia «valenta» de Millet. «Estem molt satisfets que Mariona Carulla sigui la nova presidenta», va indicar. Però, i com està el senyor Millet? «Preocupat, molt preocupat, però des de la responsabilitat, des de la serenor», va subratllar Calzada. «Com ha d'estar?! El Palau és la seva vida. Se'l veu molt i molt disgustat», emfasitzava Adela Subirana, vocal de la fundació.
Aproximadament una hora més tard que s'acabés la reunió, un Fèlix Millet inexpressiu, capcot, traspassava la massa de turistes que endrapaven canapès a dojo i reien les peripècies patètiques de l'estrambòtic torero. Aquest cop Millet no va fugir corrents de ningú. Caminava més a poc a poc i introvertit que mai.
V. Gaillard
El Punt