8/7/2009 |
La formació treballa des de fa una dècada per divulgar la música al Camp.
Obres per a piano, flauta i viola que el compositor hongarès Miklós Rózsa va compondre mentre escrivia la música per a pel·lícules que li van donar popularitat conformen el programa del setè cicle de concerts de música de cambra de l'Orquestra Cum Jubilo, que tindrà lloc els mesos d'agost i setembre a diversos pobles del Camp. La Cum Jubilo forma part d'un projecte musical que va néixer fa nou anys a Castellvell del Camp i que ara ja està consolidat.
és la formació que agrupa les produccions de l'Orquestra Cum Jubilo, el Cor de Cambra Miklós Rózsa i el Conjunt de Cambra Aurea Ars Ensemble. Té la seu a Castellvell del Camp i treballa des de fa gairebé una dècada per difondre la música, especialment en municipis petits en què no hi ha cap programació estable de música, i ho fa amb grups i músics professionals catalans i internacionals. Ars Aurea Sonora no té afany de lucre. Jordi Borràs Gelonch, membre de l'organització, explica que els pressupostos de les produccions són per retribuir els músics i per fer front a les despeses de la mateixa producció, com ara el lloguer d'instruments, la compra de partitures o els desplaçaments.
La secció de cambra de l'Orquestra Cum Jubilo (que durant anys s'ha responsabilitzat dels concerts de Nadal de Castellvell) protagonitza aquest cicle d'estiu, que portarà durant els mesos d'agost i setembre la música de Miklós Rósza a Alcover, Pratdip, el Masroig, l'Arboç, el Pla de Santa Maria, Santa Coloma de Queralt, Sarral i Vilaplana (12 d'octubre). Hi ha altres cinc pobles per confirmar. No és el primer cop que la formació musical es fixa en el compositor hongarès, atès que els anys 2001 i 2002 ja hi va dedicar sengles projectes de cambra. Borràs admet que és fruit una mica de l'obsessió personal cap a la figura del compositor, del qual destaca la qualitat de les seves composicions: «S'inscriu en el corrent neoclàssic de la música contemporània. La seva música té reminiscències del folklore hongarès, del jazz i, evidentment, de les composicions que va fer per a les pel·lícules.» La primera part del repertori del cicle de concerts està composat pel Vals crepuscular, peça de la banda sonora que Rózsa va escriure per al film Providence, d'Alain Resnais; Six Bagatellen for Piano, una sèrie de sis peces curtes que evoquen la música de Béla Bartók; Zingara, una de les sis composicions per a piano de Kaleidoscope, música que Rózsa va compondre pensant en els seus fills; la Sonata per a flauta sola, op. 39; i la Sonata per a clarinet, op. 41. A la segona part del concert s'interpretarà el Concert per a viola op. 37, en versió per a viola i piano. Aquestes obres formen part del repertori que el músic hongarès va compondre paral·lelament amb les produccions musicals per al cinema. «Per aquesta raó, en alguns moments l'auditori hi pot distingir reminiscències d'alguns dels films que va musicar Rózsa.»
Els intèrprets del cicle de concerts seran Kiev Portella, pianista menorquí, amb una sòlida trajectòria concertística per l'Estat espanyol, Itàlia i Anglaterra i professor del conservatori de música de Tarragona; el valencià Daniel Sanxís, viola solista del Cor de Cambra Miklós Rozsa i de l'Orquestra Cum Jubilo i membre de la Royal Liverpool Philharmonic Orchestra; Nèlia Sanxís, professora del conservatori de música de Reus, flauta solista de l'Orquestra Camerata XXI de Tarragona i membre de l'Orquestra Nacional de Cambra d'Andorra; i Carles Pertegaz, clarinetista barceloní, membre fundador de l'Ensemble Instrumental de Barcelona i professor del conservatori d'Igualada.
Música de pel·lícula
Miklós Rózsa (Budapest, 1907-Los Angeles, USA, 1995) és conegut, sobretot, per la seva faceta de compositor de música cinematogràfica, especialment de pel·lícules de recreacions històriques, com ara Quo vadis, Rei de reis o BenHur. Però de les més de noranta composicions que va crear per al cinema hi ha exemples d'altres gèneres, com El llibre de la selva o Spellbound, el film d'Alfred Hitchcock protagonitzat per Gregory Peck i Ingrid Bergman i que a l'Estat espanyol es va exhibir amb el nom de Recuerda. La banda sonora d'aquest film li va reportar un Oscar, premi que tornaria a guanyar per la música de Doble indemnització, de George Cukor, i de Ben-Hur, de William Wyler. Entre els seus posteriors èxits, cal destacar Ivanhoe, de Richard Thorpe; Juli Cèsar, de Joseph L. Mankiewicz; Ben-Hur (1959). Rózsa va contraure matrimoni amb l'actriu italiana Gina Lollobrigida, de la qual es va divorciar al cap de pocs anys.
Natàlia Borbonès
El Punt