ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Música per a una crisi

25/6/2009 |

 

El Festival Internacional de Música de Cambrils manté un cartell de qualitat amb una gran projecció de la música clàssica.

El Festival Internacional de Música de Cambrils arriba a la 35a edició amb bona salut, malgrat la crisi econòmica, que obliga a retallar les inversions en cultura. Hi ha contenció pressupostària, al festival, però s'ha pogut continuar treballant gràcies a l'esforç de les administracions i dels patrocinadors «que continuen creient que la cultura és una inversió que retorna als ciutadans i que en moments especials ens permet alliberar-nos dels problemes als quals ens hem d'afrontar dia a dia», segons la declaració de principis dels organitzadors. La mostra dedica enguany una especial atenció al públic infantil i juvenil, una manera de preparar nous públics per consolidar el futur d'un dels festivals estiuencs de música més veterans del país.

 

El ha programat dotze actuacions, que es desenvoluparan del 25 de juliol al 15 d'agost. La música clàssica continua sent el referent de la mostra com sempre ho ha estat durant tota la seva trajectòria, per la qual han passat Montserrat Caballé, Josep Carreras, el guitarrista Narciso Yepes o formacions de la categoria de l'Orquestra Nacional de França. La preferència per la música clàssica, doncs, és un element que distingeix el de Cambrils de la majoria de festivals d'estiu de les comarques tarragonines. Un estil que enguany tindrà el màxim exponent en el concert de l'Orquestra Nacional Clàssica d'Andorra (ONCA), l'11 d'agost als jardins del parc Samà. Dirigida per Marzio Conti, i amb el privilegi de tenir Gerard Claret de concertino i Mireia Pintó com a cantant solista, l'orquestra interpretarà un repertori format per Les noces de Fígaro de Mozart i El amor brujo de Manuel de Falla, entre d'altres.

Dins el capítol de la música clàssica, el festival ha programat també els concerts del Coro Hondore, coral masculina basca formada per alguns membres de l'Orfeón Donostiarra i que, dirigida per Jesús M. Unanue, interpretarà a la parròquia de Sant Pere (25 de juliol) obres de Gabriel Fauré, Maurice Ravel, Josep Vila i Casañas, Morten Lauridsen i Eric Whitacre. I el recital de la pianista Laia Masramon (Santpedor, 1981), que a la cripta de l'ermita interpretarà, el 29 de juliol, obres de Haydn, Chopin, Beethoven i C. Franck. Masramon és un dels millors exponents de la nova generació de músics amb talent, que garanteix el reconeixement internacional de l'activitat musical catalana. Del cartell de concerts de música clàssica destaquen també les incorporacions del quintet Forvmbrass, del també quintet Fèlix Rossy (liderat per un jove trompetista de 13 anys), el duet José Luis Montón i Olvido Lanza (que apropen el flamenc tradicional a la música clàssica) i el duet de flauta i guitarra format per Montserrat Gascón i Xavier Coll. L'apartat de música clàssica és un bon exponent de la política que segueix el festival de programar noms consagrats de la música i joves intèrprets, atès que «és una obligació de les administracions fer costat als joves músics, que a vegades és difícil que entrin en els circuits musicals professionals».

La resta de la programació té dos noms propis importants. D'una banda, el de Cris Juanico i l'Original Jazz Orquestra Taller de Músics. El vocalista menorquí presentarà al parc Samà (8 d'agost) Tot de mi, una selecció de temes de jazz. I de l'altra, Los Vivancos, grup que representarà en aquesta edició l'espectacle flamenc que no ha fallat en altres convocatòries del festival de Cambrils amb noms com els de Rafael Amargo i Sara Baras, per exemple. Los Vivancos, que presentaran el 15 d'agost al parc Samà 7 hermanos, la coreografia que han passejat per diversos escenaris del món.

El Festival Internacional de Música de Cambrils ha tingut des dels seus orígens el suport de l'Ajuntament de Cambrils. Però l'any 2003, el consistori va prendre les regnes de la mostra mitjançant el conveni que va firmar amb l'Associació del Festival Internacional de Música, entitat que ja no podia assumir més en solitari l'organització de la mostra. Un any després, es va crear l'Entitat del Festival Internacional de Música de Cambrils, on són representats l'Ajuntament, tots els grups polítics amb representació al municipi, l'Associació del Festival Internacional de Música, l'Escola Municipal de Música de Cambrils i la coral Verge del Camí.

El festival es desenvoluparà enguany en sis escenaris diferents, que tenen un aforament total de 6.029 localitats. El preu de les entrades oscil·len entre els 10 i els 45 euros, unes tarifes que s'han ajustat al màxim perquè la crisi econòmica no perjudiqui l'assistència als concerts.

Atenció als més petits
La implicació del públic infantil i juvenil amb el festival és un objectiu que l'organització ha perseguit des de les últimes dues edicions. Enguany s'han programat tres activitats adreçades de manera específica al públic musical. La primera és Structures musicals (25 de juliol), un muntatge en forma de laberint que està format per instruments gegants on la canalla poden crear els seus propis sons. Les altres dues propostes adreçades al públic familiar són Papanotes, una producció musical i familiar de la companyia Unics Produccions, que posa en escena un conte de gènere fantàstic protagonitzat per les set notes musicals i una banda sonora que barreja diversos estils musicals. L'espectacle es representarà al parc Samà l'1 d'agost a dos quarts de deu de la nit, una hora una mica tardana per a la canalla però que s'ha considerat adient perquè els més petits coneguin i es familiaritzin amb el parc, que és el recinte històric del festival. L'última activitat infantil de la mostra serà el concert del Trio Chickiboom (3 d'agost), un grup de veus femenines que interpreta un repertori cantat a capella de jazz swing americà dels anys 30 i 40 i que vol fer que el jazz sigui accessible al públic d'una manera divertida.

Natàlia Borbonès
El Punt

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet