12/5/2009 |
Ibercàmera presenta el primer concert escenificat de la cantata 'Carmina Burana', adaptat per Carlus Padrissa.
La 26a temporada Ibercàmera, que s'obrirà a Barcelona el 2 de novembre vinent, tindrà de particular la presentació per primera vegada en la seva llarga trajectòria d'un concert escenificat de la cantata de Carl Orff Carmina Burana. Es tracta d'un espectacle visual, en adaptació de Carlus Padrissa, un dels directors de La Fura dels Baus, que ha treballat aquesta obra amb vídeo i projeccions per recuperar la idea original del seu compositor, que ja va concebre aquesta popular obra del segle XX com una cantata escenificada, amb llums i vestuari.
Dins del cicle, aquest esdeveniment es fa fora d'abonament en dues funcions, el 16 i el 17 de desembre. Com que és una producció pròpia d'Ibercàmera, aquest concert escenificat es veurà posteriorment a Alemanya i Itàlia i prèviament s'estrenarà l'agost d'aquest any a la Quinzena Musical de Sant Sebastià.
Però aquesta no és l'única novetat que presenta el cicle de música clàssica per a la propera temporada, en la qual, tot i la crisi, ha pogut mantenir el pressupost d'edicions anteriors -sense comparar-lo amb l'excepcionalitat de la temporada actual que com que és la 25a edició ha estat extraordinària pressupostàriament i un rècord en recaptació.
La nova programació, que es desenvoluparà com és habitual a L'Auditori i el Palau de la Música, inclou el debut a Barcelona de la pianista japonesa Mitsuko Uchida (9 de novembre), amb peces de Mozart, Berg, Beethoven i Schumann, repertori que ha cultivat al llarg de la seva trajectòria artística.
També per primera vegada, el març de l'any vinent, Barcelona escoltarà junts els pianistes Martha Argerich i Nelson Freire, vells amics des de fa 40 anys, amb les obres Variacions sobre un tema de Haydn, de Johannes Brahms, o La Valse, de Maurice Ravel.
En total, la programació de la XXVI temporada Ibercàmera proposa set concerts orquestrals -tots de producció pròpia- i tres recitals de solistes i intenta fer-se ressò de tots els aniversaris commemoratius de compositors que se celebren el 2010: els 200 anys del naixement de Frédéric Chopin i Robert Schumann, i els 150 anys del naixement de Gustav Mahler. Perquè "tots estem per servir els compositors que són l'eix de la música i sense els quals no ens hauríem conegut", assegura Josep Maria Prat, president d'Ibercàmera.
Qui mana són les obres
Prat va destacar que en els consecutius cicles Ibercàmera "qui mana són les obres", encara que s'intenta trobar el millor intèrpret per a cadascuna i va assegurar que amb el concert escenificat "hem aconseguit arrodonir la nostra trajectòria".
També debuten a Ibercàmera en la nova programació les formacions alemanyes Simfònica de Bamberg i Filharmònica de Dresden, dirigides pels seus titulars Jonathan Nott i Rafael Frühbeck, respectivament. Alhora, hi ha el retorn del mestre israelià Eliahu Inbal (maig) amb la Filharmònica Txeca i també la tornada de l'Orquestra de Cambra Anglesa amb la violinista Viviane Hagner i el director Kaspar Zehnder. Això sí, amb el debut al Palau del Cor de Nens de Windsbach, entre d'altres.
Maria Teresa Coca
Avui