25/4/2009 |
Mestres del Liceu col·laboren a reinserir joves a través de la música.
Professors del Conservatori del Liceu col·laboraran aquest estiu en el sistema d'aprenentatge musical revolucionari que es practica a Veneçuela des de fa 40 anys. El projecte ha apropat a la música un milió d'alumnes. A alguns, els ha ajudat a sortir de la drogoaddicció i els ha donat una sortida professional.
L'Orquestra Simfònica de la Joventut Simón Bolívar va fer un concert dijous a L'Auditori de Barcelona. A la tarda, es van impartir classes magistrals al Conservatori del Liceu. Els alumnes del nou edifici del carrer Nou de la Rambla també van poder accedir a l'assaig, a quarts de set de la tarda. El privilegi de rebre consells dels directors de l'Acadèmia Llatinoamericana de Violoncel (William Molina), de la de Clarinets (Valdemar Rodríguez), del director de l'Ensamble de Metales de Veneçuela (Jairdo Hernández) i del concertino de l'orquestra Simón Bolívar i mestre del Sistema Nacional d'Orquestres de Veneçuela (Ramón Román) té molt a veure amb la relació que el Conservatori del Liceu manté amb José Antonio Abreu, el mestre Abreu.
El Sistema Nacional d'Orquestres Joves i Infantils de Veneçuela aixeca passions. Tant pel seu vessant social com cultural. José Antonio Abreu, als 84 anys, és una institució. Mereixedor del Príncep d'Astúries l'any passat, ha confirmat que la formació orquestral permet acollir un bon grapat d'alumnes que aprenen, a més de la sensibilitat artística, el treball d'equip; si la base per atraure la canalla fos el teatre o la dansa no tindria prou capacitat d'absorbir tants executants. Efectivament, una orquestra simfònica necessita un equip molt més ampli que el de cap companyia dramatúrgica, reflexiona Abreu.
Tot i que tingui un fort pes l'èxit del programa educatiu musical per reinserir nois i noies que han entrat en cercles de violència i de drogoaddicció (en bona part dels barris urbans del país), el sistema ja acull nens i nenes de preinfantil, l'edat que sovint es recomana per consolidar una formació d'excel·lència. Abreu afirma que ara fa tot just una generació que ja han començat a entrar en el sistema a aquesta edat prematura, però que no s'ha obert gaire per la dificultat de trobar professors que tinguin prou delicadesa per a aquest grup que necessita aquesta atenció especialitzada. Abreu remarca, però, que «tot i que com més d'hora s'entri en contacte amb l'instrument millor, no és indispensable que sigui en edat preinfantil; també pot ser a partir dels set anys».
El Sistema Nacional d'Orquestres Joves i Infantils de Veneçuela no conrea només músics d'elit, sinó que pretén potenciar els valors i donar alternatives professionals als millors exponents. Els continus estudis que es fan per avalar l'èxit del sistema educatiu evidencien l'impacte beneficiós per a la societat llatinoamericana. Avui el sistema és tutelat per les institucions estatals de Veneçuela i dóna la possibilitat a les famílies que els fills puguin aprendre música.
Agafar un violí
Sembla molt fàcil agafar un violí però, en canvi, té moltes contraindicacions. Ramón Román advertia a un dels joves de la classe magistral de dijous la necessitat de no engarrotar el coll i la mà, de respirar. Era necessari que l'arc es desplacés dibuixant en l'aire el signe d'infinit. Un alumne gens inexpert al qual dissortadament els nervis feien una mala passada en la sessió de la biblioteca, però que digeria amablement les indicacions del concertino. Román insistia, educat, que «si el cos reflecteix sentiment ha de ser pel missatge musical, no pel patiment de l'intèrpret».
El Conservatori del Liceu va obrir contra rellotge el 15 d'octubre. Ara estan a punt d'obrir les sales d'orquestra i de percussió. L'objectiu és obrir l'auditori del Conservatori el mes de juny, per celebrar el curs final del primer any al carrer Nou de la Rambla.
JORDI BORDES
El Punt