ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El Liceu vol reforçar l'aportació privada en la seva gestió

23/4/2009 |

 

El teatre encarrega un estudi comparatiu sobre el mecenatge a Europa
Joan Francesc Marco, director general del Liceu.

El Liceu vol reforçar la confluència de la gestió mixta (pública i privada) com un dels elements definidors del teatre, un model que ha donat bons resultats fins ara, com ho demostra el superàvit de 760.000 euros en la temporada passada. Per avançar en aquesta línia s'ha encarregat un estudi comparatiu sobre el mecenatge a Europa per tal de calibrar en conceptes de dret comparat si es poden millorar els resultats. El director Joan Francesc Marco ha reclamat que es legisli el mecenatge.

 

«La participació privada no està ben tractada en incentius fiscals», argumenta Joan Francesc Marco, director general del Gran Teatre del Liceu, que reivindica una modificació legislativa que afavoreixi el mecenatge. Marco va fer aquesta petició als diputats de la comissió de Política Cultural del Parlament en una compareixença per valorar la gestió del coliseu barceloní. Una llei de patrocini i mecenatge és de «rabiosa urgència», segons Carme Vidal (CiU), una opinió compartida amb Rafael López (PP). Marco va advertir que Catalunya té poques competències i la iniciativa legislativa l'hauria de prendre l'Estat. L'estudi sobre el mecenatge a Europa s'ha demanat a especialistes en dret i economia –Encarna Roca, Anton Costa i Maria Antònia Agulló– per analitzar els resultats que s'obtindrien a l'Estat en comparació amb els marcs normatius d'altres països. L'estudi podria estar llest a principi de l'any que ve. Marco va insistir en la importància de l'aportació privada en el Liceu, i va dir que vol reforçar la «complicitat entre el sector públic i el privat sense perdre la naturalesa pública». En el pressupost d'ingressos per a la temporada 2009/10 (58,5 milions), el 51,4% correspon a subvencions públiques; el 18,5%, a ingressos de taquilla, i el 12,8%, al mecenatge. De la part pública, l'Estat aporta el 48%; la Generalitat, el 36%; l'Ajuntament de Barcelona, el 10%, i la Diputació, el 5%.

Marco va subratllar que ja està a punt la proposta del nou contracte programa, que es presentarà abans del mes de setembre. El document preveu un increment de la recuperació del patrimoni musical català i espanyol, així com l'aposta per la nova creació. Ambdues tendències s'aniran alternant en la programació del Liceu, com a mínim amb un muntatge cada any. També s'augmentarà la presència de la dansa. Fer créixer el nivell del cor i l'orquestra serà un dels màxims objectius de Marco, per això se signarà en breu un conveni amb l'OBC per intercanviar els papers, de manera que l'Orquestra del Liceu interpretarà alguns concerts simfònics a L'Auditori. El Liceu també ha encarregat un altre estudi per conèixer millor el seu públic potencial.

Raül Maigí
El Punt

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet