21/4/2009 |
El tema general que marca la nova programació de la temporada 2009/10 de l'Orquestra de Barcelona i Nacional de Catalunya és l'exili americà de tot un seguit de compositors catalans, com ara Suriñach, Balada o Borgunyó, i europeus, com per exemple Schönberg, Bartók, Korngold i Hindemith. A més, inclou els cinc concerts per a piano i orquestra de Beethoven, així com un concert inaugural, Guia d'orquestra per a joves i no tan joves, que és una adaptació d'un de familiar. El programa, que ha estat liderat pel gerent Patrick Alfaya (en comptes de pel titular Eiji Oue), té entre els solistes convidats estrelles com ara la violinista georgiana Lisa Batiaixvili, per primer cop a Barcelona, i el director Marc Minkowski, que s'estrenarà al capdavant de l'OBC.
La idea d'examinar les obres que els compositors van fer sota la influència de l'exili va sorgir arran d'un viatge als Estats Units que va realitzar el gerent Patrick Alfaya: «Els Estats Units van representar un pol d'atracció i van tenir una gran influència sobre diversos compositors.» Per la temporada s'han buscat obres que compositors del país com ara Carles Suriñach, Luís Benejam, Lleonard Balada, Agustí Borgunyó, i també europeus Schönberg, Bartók, Korngold i Hindemith, van elaborar a Nord Amèrica. Un exemple és la interpretació per primer cop per l'OBC dels Frescos de Piero de la Francesca, de Martinu, un dels molts compositors europeus del segle XX que va passar una llarga temporada als Estats Units. Les obres d'aquests compositors, moltes de les quals desconegudes pel públic català, queden repartides pels 32 programes de la temporada.
Seguint amb el compromís amb la música catalana, enguany s'han programat tres obres d'encàrrec (dues de Joan Guinjoan i una de la compositora de la darrera generació Montserrat Torras) i s'han recuperat les Escenes simfòniques d'Albéniz i la Suite Hercule & Omphale de Ferran Sor. Altres plats forts de la temporada són la programació per primer cop de Die erste Walpurgisnacht, de Mendelssohn, i de La creació, de Haydn, amb la qual l'orquestra vol celebrar el dos-cents aniversari de la mort del compositor austríac. Dins el festival, Mozart (que tindrà tan sols dos programes) Christian Zacharias dirigirà l'òpera de Mozart El rapte del serrall en versió concert, un projecte que el director acaronava des de feia temps i pel qual comptarà amb un elenc de joves cantants espanyols.
El director general de l'Auditori, Joan Oller, va realçar ahir el programa d'obertura de la temporada, Guia d'Orquestra per a joves i no tan joves, que dirigirà Cristobal Soler el 16 de setembre, amb obres de Lamote de Grignon, A. Charles, A. Gasull, Guinovart, Amargós i Britten. «Hem transformat i adaptat en un concert de nit aquest concert per a escoles i famílies que explica els elements d'una orquestra amb un cos de dansa infantil, un dels més destacats del programa Educa del qual estem tan orgullosos.»
Solistes de luxe
En l'apartat de solistes convidats per a la nova temporada, la darrera en què Eiji Oue serà titular, hi ha la violinista georgiana Lisa Batiaixvili, «una de les més interessants del panorama actual», segons Alfaya, que interpretarà els dies 13, 14 i 15 de novembre el Concert per a violí i orquestra de Barber sota la batuta de John Nelson. Un altre jove talent que trepitjarà l'escenari de l'Auditori és el pianista Javier Perianes, que interpretarà el Concert núm. 5 per a piano i orquestra de Beethoven Emperador, dirigit per Pablo González, el director que s'entreveu com a substitut d'Oue.
Pel que fa als directors, dirigirà per primer cop l'orquestra catalana al maig Marc Minkowski amb un programa de Mendelssohn i Bruckner, mentre que Dmitri Kitajenko tornarà per dirigir el Concert per a violí o orquestra de Txaikovski. Mentre que Oue portarà nou programes, el principal director convidat, Ernest Martínez Izquierdo, només en dirigirà un al maig: el Concert per a piano i orquestra num. 2 de Rakhmaninov, una peça d'Ives i l'estrena de Guinjoan. Altres solistes destacats per Alfanya durant la presentació són la violinista Sarah Chang, el violoncel·lista Antonio Meneses i el pianista Nikolai Luganski.
El pressupost per aquesta programació artística és de 2 milions d'euros, una xifra similar a la de l'any passat. Tot i així, Oller va confessar que es tracta d'una temporada «especial» i «perillosa» per la crisi i per això han apujat «molt poquet» els preus, (al voltant d'un 1%). El programa ha estat elaborat «en equip» però sota el lideratge del gerent més que del titular: «Oue hi ha intervingut i ha estat d'acord amb la programació», va puntualitzar Oller. D'altra banda, Alfaya, que marxa a dirigir l'any que ve la Quincena Musical de Sant Sebastià, va al·legar que «està cremat» de gestionar orquestres i veu en aquesta proposta un nou repte. Per reemplaçar-lo l'Auditori obrirà un concurs públic.
Valèria Gaillard
El Punt