ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

L’Auditori celebra el 10è aniversari sense parar de guanyar públic

19/3/2009 |

 

La sala gairebé ha duplicat el nombre de funcions i ha englobat tots els estils. La sala acollirà diumenge 10 concerts per a públics de totes les edats.

Diumenge que ve es commemorarà el desè aniversari de l’Auditori, un singular edifici creat amb fons públics aprofitant l’eufòria urbanística dels Jocs Olímpics que ha aconseguit reactivar la vida musical de Barcelona. Es va inaugurar el 22 de març de 1999 amb un concert de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) i amb una colla de dubtes respecte al seu futur. «Hi haurà més oferta que demanda», deien llavors les veus més crítiques. Deu concerts per a públics a partir d’1 any celebraran, diumenge que ve, aquesta efemèride.

Després d’uns començaments difícils, l’Auditori capitanejat per Joan Oller, director general des de fa vuit anys, s’ha convertit en un referent, en un pol imprescindible de creació i difusió musical.

Encara que no tot és perfecte i hi ha coses que s’han de millorar, s’han complert les expectatives previstes en el contracte programa. En 10 anys l’espai gairebé ha duplicat el nombre de concerts, ja que ha passat de 354 l’any 2000 a 662 el 2008, i una assistència que també ha anat en augment, de 321.090 persones el 2000 a 515.664 l’últim any. La casa de l’OBC ha connectat amb un públic ampli gràcies a una programació diversa per a totes les edats que comprèn 19 cicles de gairebé tot l’espectre estilístic.

AMPLIACIÓ / L’edifici dissenyat per Rafael Moneo s’ha convertit en aquests 10 anys en una magnífica caixa de ressonància que alberga l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), el Museu de la Música i tres sales: la simfònica Pau Casals amb 2.340 butaques, la de cambra Oriol Martorell, amb 600 i la més petita de totes, Tete Montoliu, amb 300.

Aviat començaran les obres per a una quarta, amb capacitat per a 150 persones, destinada a projectes més experimentals i per a assaig dels grups residents, com el Quartet Casals, BCN 216 i l’Orquestra Àrab de Barcelona. L’edifici segueix creixent i ampliant horitzons. És l’únic auditori d’Espanya que ha estat admès en el selecte ECHO, una espècie de Champions League on figuren auditoris europeus de prestigi que no són mers contenidors de música. La competència amb el Palau de la Música ha beneficiat els melòmans i els programadors, que actualment es queixen de la dificultat de trobar dates disponibles.

Ningú qüestiona els èxits de l’Auditori però segueixen cuejant diversos temes que ja es van detectar en la mateixa inauguració. L’Auditori va néixer amb la promesa de contenir un orgue a la sala simfònica però l’espai per a aquest instrument continua buit. Tampoc s’han arreglat els eterns problemes d’acústica que impedeixen als músics de l’orquestra sentir-se de manera perfecta, encara que sí que s’han fet estudis per trobar-hi una solució.
El panorama musical barceloní ha fet un canvi radical en aquests 10 anys, no únicament amb l’Auditori sinó també amb la reobertura del nou Liceu, una sala que, com l’Auditori, intenta adaptar-se a les necessitats del públic d’avui.

MARTA CERVERA
El Periòdico de Catalunya

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet