4/3/2009 |
El mallorquí Víctor de la Rosa, el valencià Robert Silla i el castellonenc David Barreda, entre els 90 intèrprets de 30 països que integren la formació. El Gran Teatre del Liceu de Barcelona recolza l'original iniciativa, que es presentarà el 15 d'abril
El mallorquí Víctor de la Rosa, el valencià Robert Silla i el castellonenc David Barreda han estat elegits en l'audició mundial organitzada per internet i són tres dels 90 músics de 30 països que formaran part de l'Orquestra Simfònica de Youtube i tocaran el 15 d'abril al Carnegie Hall. Des d'Espanya el projecte està recolzat pel Real Conservatorio de Madrid, per l'Orquesta y Coro Nacionales de España, l'Orquestra Simfònica de Galícia i el Gran Teatre del Liceu de Barcelona.
El guanyador d'un Oscar per la banda sonora de Tigre i drac i compositor de la música dels Jocs Olímpics de Pequín 2008, Tan Dun, és l'autor d'Heroica, la partitura que els músics havien d'interpretar i gravar en vídeo per participar en l'audició on line que Youtube va celebrar entre el 3 de desembre i el 22 de febrer i que en la seva última fase va poder comptar amb la votació de tots els internautes.
Els elegits, intèrprets de 25 instruments diferents i seleccionats d'entre 3.000 candidats, viatjaran a Nova York per participar en una conferència de música clàssica que culminarà el dia 15 amb el concert al Carnegie Hall, on interpretaran la música de Tan Dun dirigits per Michael Tilson Thomas, el director musical de l'Orquestra Simfònica de San Francisco, Michael Tilson Thomas, a més de fundador i director artístic de la Simfònica del Nou Món i director principal convidat a la Simfònica de Londres.
De la Banda Municipal de Barcelona
"Tocar amb la London és un somni espectacular", ha assegurat Víctor de la Rosa, un clarinetista de 22 anys que en l'actualitat no té feina "fixa", encara que col·labora amb diferents agrupacions, com la Banda Municipal de Barcelona.
Tocar al Carnegie, diu, és "una oportunitat molt gran, perquè és una experiència molt enriquidora, pots conèixer gent de tot el món, però a més és l'ocasió de tocar amb una orquestra com la London i qui sap...", fantasieja pensant en el "somni" que es poguessin fixar en ell.
"Un experiment total"
Robert Silla, nascut a Picassent (València) fa 27 anys, és molt més escèptic, potser perquè ell, que toca el corn anglès, ja és membre de l'Orquesta Nacional de España. "Estic il·lusionat per anar a Nova York i veure què és aquest experiment i el resultat que dóna, però això és més una experiència que una prova professional. No s'ha d'oblidar que votava el gran públic, no un tribunal", precisa.
Més recelós encara és David Barreda, que està, als seus 26 anys, fent un postgrau al Conservatori de Maastricht (Holanda). "Això és un experiment total. Una cosa nova i per això em crida l'atenció, però en general sóc escèptic i no tinc grans expectatives", subratlla aquest intèrpret de trompa.
12 milions de visites de 200 països
La convocatòria per formar part de l'orquestra, que ha tingut 12 milions de visites de persones de 200 països, estava oberta a professionals i aficionats per potenciar la música clàssica, en especial en un país com Espanya, en què només suposa l'1% de tota la que es compra i es descarrega a la xarxa.
Els vídeos es podien enviar fins al 28 de gener, i a partir d'aquesta data un jurat format per experts de la Simfònica de Londres, les orquestres de Berlín, Hong Kong, Sydney, San Francisco i Nova York seleccionava els 200 millors. La tercera fase, entre el 14 i el 22 de febrer, era la de la votació popular, i tots els usuaris del portal hi podien participar per elegir els 90 músics que compondran l'orquestra.
CONCHA BARRIGÓS
El Periódico de Catalunya