ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Josep Pons i l'orquestra del Liceu porten avui a l'Auditori «mirades idealistes cap a un nou món»

24/1/2009 |

 

Interpretaran obres de Falla, Ravel i Dvorák per iniciar una gira per Catalunya.

El director titular de l'Orquesta Nacional de España, el lleidatà Josep Pons, dirigirà avui l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu en el concert inaugural de la nova temporada de l'Auditori de Girona (21h, 24 i 20 euros). El programa està format per tres obres: la simfonia Nou món de Dvorák, Schéhérazade, de Ravel, i La vida breve, de Falla, connectades, segons Pons, per les «mirades idealistes cap a un nou món» que hi van projectar els seus autors. Un bon missatge en l'era d'Obama.

Josep Pons manté una llarga amistat i col·laboració amb el Gran Teatre del Liceu –on va debutar la temporada 92-93 amb un concert– i amb la seva simfònica, que tornarà a dirigir en una òpera (El rei Roger, de Szymanowski) al teatre barceloní el novembre vinent. Ara, aprofitant que al Liceu s'està fent «una obra que demana poca plantilla», s'ha programat la gira per quatre ciutats catalanes, que comença avui a Girona, i que tindrà Pons a la direcció en tres dels concerts, a Girona, Lleida i Reus.

«Hem triat un repertori de grans obres, amb algun element d'apropament al món del liceu, com ara l'obra de Ravel. En tot cas, no hem volgut tampoc fer una selecció d'àries d'òperes i la veu hi serà present a través del lied orquestral», explica Pons, que avui dirigirà també una mezzosoprano, Karine Deshayes, amb la qual no havia treballat mai.

Sense haver estat un element premeditat, Pons veu un nexe comú en les tres obres del concert d'avui: són composicions d'autors que van viure i crear a cavall entre els segles XIX i XX i que van plasmar en aquestes tres obres la seva mirada idealitzada de mons que desconeixien: Ravel va mirar cap a l'univers llegendari i exòtic de les Mil i una nits; Dvórak, cap al nou món que representava Amèrica, i fins i tot Falla, «quan parla dels gitanos de Granada, ho fa des de Cadis, sense haver estat mai en els ambients que descriu», afirma Pons, que aviat publicarà un disc gravat amb l'Orquesta Nacional de España per a Deutsche Grammophon, en què l'orquestra toca amb Tomatito «talment fos un grup de flamenc».

XAVIER CASTILLÓN
El Punt

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet