ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El Liceu recupera òperes poc conegudes

21/1/2009 |

 

«L'arbore di Diana», del compositor valencià Vicent Martín Soler, contemporani de Mozart, obrirà la temporada 2009/2010.

El Gran Teatre del Liceu va presentar ahir la temporada 2009/2010, en la qual es commemorarà el desè aniversari de la reconstrucció del coliseu després de l'incendi del 1994. L'òpera escollida per a l'efemèride és Il trovatore, de Verdi, un títol popular –s'han programat una vintena de funcions– que torna al teatre barceloní després de setze anys. L'obra es presenta en coproducció amb La Llotja de Lleida, un nou teatre que s'inaugurarà amb aquesta peça. La nova temporada presenta quatre estrenes operístiques, poc conegudes: L'arbore di Diana, del valencià Vicent Martín Soler; dues peces del segle XX: El rei Roger, de Karol Szymanowski, i Les mamelles de Tirésias, de Francis Poulenc, i la contemporània Hypermusic Prologue, del barceloní Hèctor Parra.

El director artístic del Liceu, Joan Matabosch, manté la línia de recuperar el patrimoni musical, i inclou en la temporada 2009/2010 obres del repertori del segle XX –que jutja imprescindible perquè faci de pont cap a la contemporaneïtat–, les quals combina amb peces més populars. Així, per exemple, l'oferta operística presenta títols poc coneguts com El rei Roger, de Karol Szymanowski, considerat el millor compositor polonès. L'obra, que s'estrena a l'Estat, es completarà amb una exposició sobre l'autor i un concert sota la batuta de Josep Pons, principal director convidat en la nova temporada. Al límit del gènere operístic se situa Hypermusic Prologue, del jove compositor barceloní Hèctor Parra, que portarà l'actuació d'una de les orquestres més reputades en la interpretació de música contemporània, Ensemble Intercontemporain. Una altra novetat per a l'any vinent serà Les mamelles de Tirésias, de Francis Poulenc, una peça inspirada en un drama d'Apollinaire, estrenada a París el 1947 i que es veurà per primer cop al Liceu, amb l'actuació destacada de María Bayo.

La col·laboració entre l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) i l'Orquestra del Liceu és un altre dels ingredients nous de l'any que ve, al qual es vol donar continuïtat, i es materialitzarà en El jugador, de Serguei Prokófiev, (estrena al Liceu), que s'oferirà en versió concert.

L'òpera que obrirà la temporada el mes d'octubre és L'arbore di Diana, del compositor valencià Vicent Martín Soler, amb llibret de Da Ponte. Peces com aquesta serveixen al Gran Teatre del Liceu per rescatar un repertori força desconegut, en aquest cas d'un músic de l'època de Mozart. La programació operística es completa amb autors més habituals: Tristany i Isolda, de Wagner (amb direcció musical de Sebastian Weigle i escenografia del pintor David Hockney); La fille du régiment, de Donizetti, que farà gira per l'Estat, o El rapte en el serrall, de Mozart, que torna al Liceu després de 26 anys, i amb la direcció musical d'una figura mundial com és Ivor Bolton.

Pel que fa a la dansa, debutaran al Liceu el Ballet del Royal Opera House Covent Garden, amb La bella dorment de Txaikovski, i el Ballet Sasha Waltz; i torna a Barcelona l'English National Ballet, amb un homenatge als Ballets Russos.

Peces de Vivaldi, Szymanowski, Britten i Mendelssohn (amb direcció de Ros-Marbà) conformen el bloc de concerts, amb el final del concurs Francesc Viñas. Pel que fa als recitals, hi haurà Felicity Palmer, Joyce DiDonato, Montserrat Caballé, Felicity Lott i Christine Schäfer, que debuta al Liceu.

Una part destacada de la programació és el vessant escolar i familiar d'El Petit Liceu, en què sobresurten noves coreografies d'IT Dansa, amb direcció de Catherine Allard. També es recuperen títols com La Ventafocs, Allegro Vivace o El petit escuraxemeneies. La majoria seran a l'Auditori de Cornellà.

 

 

ÒPERA
1-14 octubre 2009
L'arbore di Diana, de Vicent Martín Soler
2-16 novembre 2009
El rei Roger, de Karol Szymanowski
27 i 28 novembre 2009
Hypermusic Prologue, d'Hèctor Parra
2-30 desembre 2009
Il trovatore, de Giuseppe Verdi
Gener i febrer 2010
Tristany i Isolda, de Richard Wagner
7-25 març 2010
La fille du régiment, de Gaetano Donizetti
12-23 abril 2010
El rapte en el serrall, de W. A. Mozart
10-28 maig 2010
El cavaller de la rosa, de Richard Strauss
27 i 29 maig 2010
Les mamelles de Tirésias, de Francis Poulenc
Juny i juliol 2010
La dama de piques, de Piotr I. Txaikovski
26 i 29 juny 2010
El jugador, de Serguei Prokófiev (versió concert)
23-30 juliol 2010
Doña Francisquita, d'Amadeu Vives
DANSA
Setembre 2009
English National Ballet
Febrer 2010
Ballet Sasha Waltz & Guests
Juliol 2010
The Royal Ballet
CONCERTS
Vivaldi, Szymanowski, Final Concurs Francesc Viñas, Elijah de Mendelssohn, i War Requiem de Britten
RECITALS
Felicity Palmer, Joyce DiDonato, Montserrat Caballé, Felicity Lott i Christine Schäfer

RAÜL MAIGÍ
El Punt

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet