19/1/2009 |
Disposa de 950.000 euros per a aquest any, que inclouen les subvencions a entitats. La temporada de teatre continuarà igual i els Vespres d'Estiu disminuiran a l'agost.
El pressupost de Cultura de Sant Julià no disminueix, però sí que es reorganitza. El públic i els usuaris, però, no notaran gaire els efectes dels canvis, segons la consellera Elisabet Aguilar, ja que s'ha tingut molt en compte. L'únic que caurà de la programació de Sant Julià serà l'òpera que cada primavera han organitzat conjuntament el Ministeri de Cultura, el Comú i la Fundació Crèdit Andorrà. Aquest any cap producció dels Amics de l'Òpera de Sabadell passarà per l'Auditori Claror. I, a causa de la menor afluència de públic que al juliol, els Vespres d'Estiu seran menys que l'any passat a l'agost.
"L'Ambaixada de França organitza le Printemps, un cicle d'activitats que inclou una òpera a l'Auditori Claror al mes d'abril. Per això vam considerar que l'oferta d'òpera quedarà coberta i que no cal duplicar programacions oferint una òpera a l'abril i una al maig o juny", van explicar divendres Aguilar i el director del Centre Cultural Lauredià, Jordi Gonzàlez de Alaiza. Així, el Comú ha decidit, conjuntament amb els altres dos socis, sacrificar l'òpera, que tenia un cost molt elevat, sobretot amb relació a la quantitat de públic que aconseguia atreure.
LES XIFRES
L'àrea de Cultura disposa aquest any de 950.000 euros. "L'any passat eren 1.100.000, però incloïen el pressupost de comunicació i imatge, que ara va separat, i les ajudes a entitats socials, que ara no assumim des de Cultura", va matisar Aguilar. "Per tant, la xifra dedicada a programació, activitats i subvencions a entitats culturals i escoles és la mateixa de l'any passat".
La Temporada de Teatre s'endú 100.000 euros i tindrà tres espectacles en el primer semestre i tres a la tardor-hivern. "També hi haurà un espectacle que no entrarà dins de la temporada, i no hi ha cap muntatge de l'ENA, com l'any passat", va matisar Gonzàlez de Alaiza.
Aguilar va insistir en el treball per "recerca de propostes de qualitat, però raonables de preu". "Busquem molt la contractació directa, anem a moltes fires i prescindim d'intermediaris i anar a buscar tarifes que no siguin exagerats", va afegir Gonzàlez, que va admetre que en els últims anys les tarifes exagerats estaven a l'ordre del dia i cada cop costava més trobar grups musicals a preus normals. "A Sant Julià mai hem volgut beure'ns l'enteniment amb els concerts d'estiu. Sempre hem tingut una mateixa línia: grups que agradessin al públic i que fossin adients per al nostre espai i per la seguretat i el civisme", va dir Aguilar.
"Aquest any tindrem com sempre un bon concert de Festa Major, gratuït i obert a tothom. És el premi al públic fidel de Sant Julià. I això no ho canviarem mai: un bon concert al carrer popular i gratuït perquè la Festa Major és la Festa Major".
Aguilar, que torna a posar sobre la taula la vella reivindicació de coordinació entre tots els comuns per no coincidir en dates i activitats, es mostra disposada a repetir la col.laboració amb iniciatives que depenen d'altres àrees del Comú però que tenen a veure amb els espectacles. "Estem totalment oberts a seguir", diu quan se li pregunta pel Congrés de Salsa, Sant Julià Ciutat Màgica o la Vila Medieval.
La base de la cultura a Sant Julià, però, "no són ni molt menys els diners, tot i ser importants, sinó les associacions que treballen voluntàriament", va subratllar Aguilar. El capítol de subvencions inclou 120.000 euros i s'ha aconseguit equilibrar "parlant amb cadascuna, estan molt pròxims i coneixent totes les seves necessitats i els seus projectes".
ROSER PORTA
El Periòdic d'Andorra