ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El sector musical alerta que se sent «exclòs» del Consell de les Arts

16/1/2009 |

 

Músics, programadors i discogràfiques mostren «perplexitat» per «la nul·la presència de la música» en el plenari

Representants de diferents sectors de l'àmbit musical van mostrar ahir a Barcelona el seu «desencís i perplexitat» respecte del que consideren una «nul·la presència de la música» en el futur òrgan rector del Consell Nacional de les Arts i la Cultura. Cap dels onze noms que el govern va presentar per formar part del plenari del consell té vinculació amb la música, i això ha fet que en músics, programadors i discogràfiques imperi un sentiment d'«exclusió». La Unió de Músics, que ahir va fer públic un manifest, acatarà la decisió del Departament de Presidència conscient que el camí recorregut fins a perfilar el consell ha estat llarg i tortuós, però en qualsevol cas exigeix al plenari del consell, presidit per Xavier Bru de Sala, que la música sigui una prioritat.

Músics com ara Francesc Pi de la Serra, Núria Feliu, Lídia Pujol, Carles Benavent i també de bandes tals com Companyia Elèctrica Dharma i Pegasus; programadors com ara Joan Mas (responsable de sales com el Jamboree i el Moog) i empresaris com per exemple Joan-Carles Doval, de la discogràfica Picap, van reunir-se ahir a la seu de la Societat General d'Autors per fer públic un manifest impulsat per la Unió de Músics al qual ja s'han adherit, també, el Conservatori del Liceu, l'Associació de Productors i Editors Fonogràfics de Catalunya i altres persones i entitats vinculades al món musical. El manifest mostra el «desencís, perplexitat i total desacord» dels signants amb la «nul·la presència de la música» en el futur òrgan rector del Consell Nacional de les Arts i la Cultura, que tindrà com a funció principal la de decidir sobre el suport a creadors i entitats respecte a la promoció, el foment, la difusió i la projecció de la creació artística. «Estem d'acord amb el perfil de les persones que han estat escollides, ja que els admirem i el respectem. El que volem, sobretot, és sensibilitzar», explicava el músic Max Sunyer, president de l'Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya. Dels assistents, ahir, a la presentació del manifest van sorgir propostes com ara la de manifestar-se o bé d'exhortar algun dels onze integrants del plenari, que a hores d'ara només pot modificar el president Montilla, a «renunciar al seu càrrec». Tanmateix, la Unió de Músics –la federació de 3.500 associats que ha impulsat el manifest– no propugnarà ni que es «retiri la llei» ni que se substitueixin els membres del plenari». «Volem evitar baralles entre gremis. Enfrontar-se amb el FAD (Foment Arts del Disseny) o els artistes visuals seria una paradoxa», va deixar clar Sunyer.

Presidit per Xavier Bru de Sala (escriptor, periodista d'opinió, traductor i director general de Promoció Cultural de la Generalitat entre els anys 1988 i 1991), el plenari del consell –que el Parlament haurà de ratificar dimecres vinent– té com a integrants Xavier Antich, Juli Capella, Jordi Coca, Manuel Forcano, Chantal Grande, Francesc Guardans, Sílvia Munt, Marta Oliveras, Pilar Parcerisas i Rosa Vergés.

GUILLEM VIDAL
El Punt

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet