5/12/2008 |
"El Liceu no s'ha plantejat en cap moment portar Mortier". Així de contundent es mostra Joan Francesc Marco, director general del Gran Teatre. Al responsable del coliseu líric de la Rambla no sembla haver-lo afectat l'impacte mediàtic de la contractació del gestor i agitador cultural com a director artístic del Real, a partir del 2010, i les seves receptes per renovar el teatre. Al contrari, davant l'anunciada línia de Mortier, el Liceu aposta per reforçar el model de gestió que li ha donat l'èxit, jugant amb l'equilibri de la programació.
"El teatre està entre els grans coliseus europeus i el que hem de fer és potenciar el que ja s'ha fet per afrontar els reptes del futur, entre els quals hi ha la millora de l'orquestra i els cors i l'ampliació del repertori", explica. Davant els que afirmen que la incorporació d'un personatge del perfil de Mortier a l'estructura del Liceu hauria servit per fer un pas més en l'evolució del Gran Teatre, Marco estima que seria un risc canviar un model que ha estat recolzat pel públic i cita el mig milió anual d'entrades venudes i els 23.000 abonats fixos.
Marco manté que el Liceu segueix sent el primer teatre líric espanyol i que la programació, de la qual és responsable Joan Matabosch, seguirà alternant les més renovadores produccions del repertori clàssic amb les contemporànies per poder donar així opció "a tots els públics".
Per poder reforçar aquesta línia, el Liceu ha impulsat el Consell d'Assesorament Artístic (CAA), que farà un seguiment de l'activitat del teatre i proposarà incorporar a la programació "obres del patrimoni líric català i espanyol", a més d'encarregar obres de compositors contemporanis.
El CAA es posarà en marxa el 8 de gener i estarà format per membres del Liceu --directors general, artístic, musical i del cor...-- i reconeguts professionals de les arts escèniques i la música elegits per un període de tres anys. El músic i director Xavier Albertí, l'experta en dansa Anna Maleras, el professor universitari i crític d'òpera Ramon Pla, el director Antoni Ros-Marbà i el clarinetista i pedagog Carles Riera reforçaran el consell. La incorporació de Michael Bodier com a director musical és la gran aposta per potenciar l'orquestra.
PRESSUPOST CONGELAT
El Liceu, que té un pressupost de 58 milions d'euros --per 54 el Teatro Real i 45 el Palau de les Arts--, aprofitarà les noves tecnologies per intentar arribar a més públic --és el cas de les retransmissions a les universitats i sales de cine-- i seguirà aprofundint en la captació del públic infantil i juvenil amb el Petit Liceu, una aposta que acull un total de 80.000 espectadors per temporada.
Malgrat tenir les ajudes congelades per culpa de la crisi, el Liceu no renuncia a portar les grans figures. El teatre segueix la línia de limitar els caixets de cantants i directors.
CÉSAR LÓPEZ ROSELL
El Periódico de Catalunya