2/9/2008 |
Eva i Katharine Wagner són germanastres, però no es relacionaven. L'elecció posa fi al culebró familiar sobre la successió del nét del compositor.
El culebró del Festival de Bayreuth s'ha acabat o, si més no, se n'ha tancat una polèmica i interminable etapa. Per unanimitat i amb sols dues abstencions, el consell de la Fundació Richard Wagner que gestiona la cita operística es va decantar ahir per Katharina Wagner, de 30 anys, i Eva Wagner-Pasquier, de 63, com a futures directores del festival creat el 1872. Les germanastres succeiran el seu pare, i nét del compositor, Wolfgang Wagner, que va anunciar la retirada a contracor després de 57 anys al capdavant de Bayreuth.
La lluita per la successió al Turó Verd (com es coneix el lloc on s'alça el teatre de Bayreuth) ha estat acarnissada. Únicament la mort de la segona dona de Wolfgang Wagner, Gudrun, l'ha portat a renunciar al seu contracte vitalici i a cedir a les pressions del consell del festival, que volia que marxés. Però el nét del compositor es negava a marxar sense deixar la successió lligada i va ser ell qui va proposar a les germanastres --que a causa de la rivalitat familiar no es coneixien personalment-- la idea de la direcció bicèfala.
Molts opinen que Wolfgang Wagner hauria preferit deixar el festival en mans de Katharina, filla de la seva segona dona i directora-consort de Bayreuth fins a la seva mort, però sabia que Eva Wagner-Pasquier, filla del seu primer matrimoni, tenia el suport del consell. El 2001 va voler deixar la direcció a Gudrun, però el consell va votar a favor d'Eva i ell va haver d'esgrimir el contracte vitalici per no ser reemplaçat per la filla.
CANDIDATURA CONJUNTA
Eva Wagner-Pasquier no ha parat en la seva lluita per dirigir Bayreuth. A finals del 2007 va tornar a presentar una candidatura conjunta amb la seva cosina Nike Wagner, filla del germà de Wolfgang, Wieland. Llavors la seva ambició encara era deixar fora del Turó Verd qualsevol peça relacionada amb el segon matrimoni del seu pare. Però la mort de Gudrun i l'oferta de la direcció bicèfala la van fer canviar d'opinió.
La cosina Nike es va quedar sola i va llançar la seva pròpia candidatura amb el realitzador belga Gérard Mortier, director designat de la New York City Opera i molt respectat per la seva feina al capdavant de l'Òpera de París i el festival de Salzburg. Tots dos van presentar una proposta de modernització que per primera vegada considerava l'opció d'incloure peces noves cada any, davant la proposta de continuïtat del tàndem Katharina-Eva. Nike i Mortier també haurien comunicat al consell que, si eren elegits, no tancaven la porta a la inclusió d'Eva en la direcció, però sí a Katharina.
Però el consell del festival ha preferit l'"aire fresc" que aporta la joventut de Katharina abans que l'experiència de Mortier i Nike. Les germanastres ja han anunciat que comptaran amb el director d'orquestra alemany Christian Thielemann com a assessor artístic.
PAOLA ÁLVAREZ
El Periódico de Catalunya