1/9/2008 |
Els solistes de la Jonca es fan un lloc en el panorama de la música de cambra, després d'un any de la seva presentació. Passen moltes hores junts assajant, fet pel qual s'ha creat una gran comunió i amistat
Els Solistes de la Jonca ja tenen més d'un any de vida. El grup, format per joves solistes, llicenciats en estudis superiors de música, va néixer amb la voluntat d'acollir inexperts músics del Principat i oferir-los una nova plataforma d'actuació. El seu mentor va ser Gerard Claret, que des dels seus inicis va convertir-se en el director artístic del grup.
La presentació pública va ser el 15 de setembre de l'any passat a l'Alguer, amb motiu de l'entrega del premi Carlemany. Llavors, el jove grup estava format per sis integrants: Sergi Claret, Francesc Planella (violins), Jordi Claret, Daniel Claret (violoncels), Elias Porter i Sílvia Garcia (violes). Recentment s'han incorporat dos violinistes més, Àlex Arejol i Josep Martínez.
Després de més d'un any, els Solistes de la Jonca s'han consolidat i a poc a poc van fent-se un lloc a la música de cambra, tant dins com fora del Principat. Sergi Claret, un dels pioners del grup, fa un balanç molt positiu: "Ho resumiria com un any molt bo, estem molt contents amb la rebuda". Claret, però, també reconeix l'ajuda externa com una de les causes del seu èxit. "Ha estat més fàcil gràcies al suport que tenim, tant per part de la Fundació ONCA, com del Govern i Crèdit Andorrà", ha explicat.
No és senzill donar-se a conèixer amb la música de cambra, tant perquè costa trobar gent que valgui i que pugui fer dels Solistes un grup prestigiós, com per trobar patrocinadors. No és un camí fàcil, però els Solistes confien en el seu talent, i sobretot en el treball del dia a dia. Assagem moltes hores i passem moltes estones junts, som com una gran família i tenim com una relació matrimonial entre nosaltres", reconeix Claret.
Actualment, assagen pel prestigiós 26è Festival Internacional Narciso Yepes, que se celebrarà el pròxim octubre a Ordino. Recentment han actuat en un cicle de concerts a Soldeu, amb actuacions de quartet i de trio, ja que a causa de les vacances i diferents compromisos dels components, resultava complicat reunir-los a tots vuit. Francesc Planella, per exemple, estudia a Holanda, i alguns també fan col.laboracions amb l'ONCA. "És la sort de ser tants, podem combinar-nos per fer actuacions amb grups més reduïts", va explicar el violinista.
De totes maneres, la forma de l'octet sembla que de moment encaixa en les seves preferències. No volem ampliar el grup, no volem convertir-nos en una segona orquestra ONCA", reconeix Claret, tot i que també exposa la flexibilitat del grup: "Podem ampliar-la en moments puntuals, o canviar els intèrprets; volem ser una borsa per fer el salt a la música de cambra".
Respecte al futur, de moment no tenen cap altra data fixada al calendari, però la seva intenció és que els assajos i hores dedicades a preparar el Festival Yepes no siguin fruit d'un únic dia. Claret explica que la idea "és vendre el programa a altres festivals i festivitats; estem oberts a tot i a tothom, sempre que ho puguem fer".
CLARA GARNICA
El Periòdic d'Andorra